Het blijft een rare naam voor witte (of vreemder nog rode) wijn: Vinho Verde, wat letterlijk vertaald uit het Portugees groene wijn betekent. Dat groen slaat uiteraard op de jonge wijn die in de dezelfde jaargang als de oogst al gebotteld wordt. Die jeugd kwam vroeger met gebreken. Vinho Verde was soms schraal, ongebalanceerd en werd daarom maar met mate geëxporteerd. Inmiddels is er een nieuwe generatie wijnmakers opgestaan, die een meer uitgebalanceerde versie, droog en vol met rijp fruit, maakt. Wat gelukkig behouden is gebleven is de kenmerkende frisheid, die deze wijn het perfecte gezelschap voor het fruit van de zee maakt.

Vinho Verde

Wijnmakers Carlos Coutinho. Diogo Lopos, en Vasco Magalhães

Cazas Novas Vinho Verde

Een kenmerkende exponent van deze Vinho Verde 2.0 zijn de wijnen van Cazas Novas. Deze bodega bestrijkt dertig hectaren wijngaard in het warmste en meest droge deel van het vinho verde-gebied. Het areaal is  beplant met de lokale rassen als Avesso, Loureiro en Alvarinho druif. Het resulteert in een mooie frisse witte wijn met vleugjes citrus, en perzik. Een aanrader bij alle schelp- en schaaldieren of voor wie op het zomerse terras eens iets anders dan Sauvignon Blanc als aperitief wil. Ik ben om.

Karakteristieken

Kleur en smaak : Bleek wit, fris, met rijp fruit, citrus, perzik en zelfs wat mango met een geurige afdronk.
Herkomstgebied: Vinho Verde, Portugal
Produkt: ‘Cazas Novas Vinho Verde Escolha’ 75% avesso en 25% loureiro, 12% alcohol uit 2017
Verkrijgbaar bij Marius, voor € 8,70 Euro (incl. BTW).
Lekker bij gegrilde garnalen, schaal- en schelpdieren en visgerechten.