Blijvende veranderingen door Corona? Het zou best kunnen, de ellenlange lockdown de aangewezen tijd voor bezinning. Niet dat ik verwacht dat alles anders is als we, wie weet wanneer, weer volledige vrij, met z’n allen, naar buiten mogen. Noemt het cynisch, ik ben oud genoeg om me te realiseren dat de mens snel weer terug valt in zijn oude gewoontes. Misschien ook gelukkig maar. Zo komen wij alle ellende snel weer te boven. En misschien kunnen we aantal goede voornemens meenemen naar het nieuwe normaal. Zoals meer tijd en aandacht voor jezelf of gezonder leven en eten.

De Provence

Als je op zoek bent naar het ultieme bewijs, dat gezond eten ook echt lekker kan zijn, zou ik naar de Provence gaan. Daar schijnt niet alleen altijd zon, het lokale dieet bestaat daar sinds mensenheugenis voor een belangrijk deel uit verse groente. From farm to fork had een lokaal Frans gezegde kunnen zijn. Ratatouille, Pan Bagnat, tapenade of soupe au pistou zijn het levend bewijs dat gezond leven lang is vol te houden. Zeker wanneer je er een lokaal glaasje vin de table naast zet.

Artichauts
This photo of artichauts a la barigoule is courtesy of www.marciatack.fr

Artichauts a la Barigoule

Uiteraard heb ik een groente gerecht bewust overgeslagen. Artichauts a la Barigoule is niet alleen heerlijk, het is momenteel ook nog eens in het seizoen. Een waar zomergerecht en bistro-klassieker. Het zijn jonge artisjokken, gesmoord in een groentebouillon, die is aangevuld met witte wijn en olijfolie. Aan deze stoofschotel voegt men traditiegetrouw uien, wortel en uiteraard Provençaalse kruiden toe. Vers zo uit de tuin. Het eindresultaat is diep en vol van smaak. Zonder zijn Provencaalse en lente-achtig lichtheid te verliezen. Kortom het perfecte gerecht voor de eerst maaltijd buiten.

Met zonder de kruisdistelzwam

Maar we zijn nog niet aan het einde van het verhaal. Dit gerecht dankt op zijn minst de helft van zijn naam aan een paddestoel die niet in het recept zit. De Barigoule is de onbekende kruisdistelzwam (saffron milk cap in English of Lactarius deliciosus). Deze paddestoel was oorspronkelijk een geliefd onderdeel van het gerecht. Door zijn schaarsheid is het door de eeuwen heen uit het recept gegumd. Vervangen door een duxelles, een mengsel van wijn, kruiden en andere paddestoelen. Soms zelfs door spekjes, wat op zijn minst jammer en tegen het karakter van het gerecht ingaat. Zeker omdat de term Barigoule door dit gerecht met artisjokken is uitgegroeid tot een bereidingswijze. Het is tegenwoordig synoniem voor een complete categorie aan stoofgerechten. Terwijl het zelf dus nergens meer inzit. Ik hoop dat we binnenkort net zo over corona praten.