Carciofi alla Giudia betekent artisjokken op Joodse wijze. Dat is best verwarrend, aangezien het een typisch Romeins gerecht is. Maar het valt redelijk eenvoudig uit te leggen. Rome heeft een eigen Joods kwartier in de Rione Sant’Angelo, dichtbij de Tiber. Je treft er het Joods museum, de synagoge en een deel van de originele muur waarbinnen de Joodse gemeenschap moest verblijven. Achter die muur, in het voormalige getto, behield de Joodse gemeenschap, min of meer noodgedwongen, haar cultuur en tradities. Zo ontstond er een Joods-Romeinse keuken met haar eigen typische gerechten

carciofi

This photo of Tonnarello is courtesy of TripAdvisor

Cimaroli

In Italië zijn artisjokken een echte wintergroente. De favoriet van de Romeinen zijn de lokale Romanesco artisjokken. Prachtig paars-groen, bol van vorm en in het najaar op hun best. Bij voorkeur kiezen de kenners (en dat zijn alle Italianen) dan nog de zogenaamde ‘cimaroli’. Artisjokken van de bovenkant van de plant. Deze zijn niet alleen groter, maar ook platter. Deze vorm leent zich beter voor de Joodse bereiding.

Carciofi alla Giudia

In het najaar kan je de straatventers bewonderen, die op kunstige wijze hun artisjokken staan te schillen. Ze verwijderen het buitenblad, de harde uiteinde en schillen de steel. Dat is ook het enige geheim van dit gerecht. Net als bij praktisch al het traditionele Italiaans eten, zit ook hier de Romeinse god in de details. De geschilde artisjok wordt slechts met peper en zout bestrooid en in de olijfolie gefrituurd. Het resultaat ziet er niet alleen verrassend mooi uit, het is een uiterst smakelijk voorgerecht. Na het eten van de knapperige blaadjes, blijkt de kern nog sappig en zacht. Het wordt lastig om dit gerecht in ons land te eten. Maar wat let je, een ticket Rome is tegenwoordig weer zo geboekt. Het aanbevolen restaurant is Gigetto  (Via del Portico D’Ottavia 21/a-22) waar dit gerecht al sinds 1923 op de kaart staat.