Napoleon Bonaparte vocht zestig veldslagen uit, maar zal het meest worden herinnert worden om zijn nederlaag in een weiland bij Waterloo. Vanuit Napoleon’s en een culinaire oogpunt was de slag bij Marengo een groter succes. Toen Napoleon in 1800 bij dit Noord Italiaanse dorpje (onder Turijn) de Oostenrijkers versloeg en Italië heroverde, vroeg hij zijn chef Durand om een feestmaal te bereiden. Aangezien de proviandwagens nog onderweg waren, was Durand aangewezen op de ingrediënten die lokale boeren te bieden hadden. Hij stelde een eenvoudige stoofschotel van kip, tomaat, olijven, uien en knoflook samen. Gegarneerd met een gebakken ei en langoustines gegarneerd. Alhoewel de laatste twee ingrediënten bij het origineel horen, worden ze vaak bij de bereiding overgeslagen. Het nieuwe gerecht viel in de smaak bij Napoleon en hij bestelde zijn geluksgerecht voortaan voor elke veldslag. Altijd in volledige ongewijzigde vorm, ook toen er aanvullende ingrediënten als wijn en champignons beschikbaar kwamen.

Fake News?

Wetenschappers trekken bovenstaande geschiedenis in twijfel. Met name omdat  sommige ingrediënten in het seizoen ter plaatse niet voor handen waren. Chicken Marengo zou door restaurateurs op Corsica ontwikkeld zijn ter ere van de zege van ‘local boy’ Bonaparte. Een knap staaltje van culinair detective werk, een ‘cold case’ zo gezegd. Maar Ik vind de eerste versie mooier en ook hier geldt ‘never let the truth get in the way of a good story’. Chicken Marengo vaart er tenslotte wel bij. Hoewel het in Nederland misschien minder bekend is, bereidt en eet men het tot op heden over de hele wereld.

marengo

This photo of Bertucci’s Italian Restaurant is courtesy of TripAdvisor