Italië is rijkelijk bedeeld met prachtige regionale keukens. Veneto in het uiterste Noordoosten is geen uitzondering. Nergens is het happen van cultuur en culinaria zo makkelijk te combineren als in de steden Verona en Venetië. Dit is niet alleen de streek van opera en gondels, maar ook van polenta en risotto.

Cicchetti

Venetië heeft zelfs haar eigen aperitief cultuur. Enigzins vergelijkbaar met de bekendere Spaanse tapas. Cicchetti zijn snacks en kleine gerechtjes, zoals sandwiches, bordjes olijven en gegrilde groente, gefrituurde visjes en vleeswaren op stukjes brood of polenta. Fingerfood dat je met je handen of hoogstens een prikkertje eet. Individuele snacks heten uiteraard cichetto, het enkelvoud. Een naam zonder verdere betekenis of vertaling.

Bàcari

Dit is niet ‘casalinga’, geen home cooking. Cicchetti wordt nooit thuis bereid door Mama of Nonna. Cicchetti is barfood, dat je staande eet in een ‘bàcari’. Dat zijn traditionele bars die buiten de laars gastro-pub of tapasbar zouden heten. Deze appetizers eet je bijvoorkeur aan de bar of hoogstens op een zonnig terras. Het onvermijdelijk glaasje lokale witte wijn is nooit ver weg. Het taat pal naast het bordje. De stamgasten noemen dat een ‘ombra’, wat toepasselijk schaduw betekend. En die is uiteraard extra lekker op een mooie zomerdag. Het kleine glaasje drink je dan ook bij voorkeur in één slok leeg.

cicchetti
Bron: www.tripadvisor.com/Venice_Food_Tour_Cicchetti_and_Wine-Venice_Veneto