Confit de Canard is het ideale gerecht voor de luie thuiskok, Een, die toch wat bijzonders op tafel wil zetten. Iets met culinaire Franse allure. Je koopt het tegenwoordig in elke supermarkt. Of beter nog, je gooit gewoon de achterbak vol met wat blikken uit de Franse Hypermarche op de terugweg van een Mediterrane vakantie. Confit de Canard zijn gekonfijte eendenboutjes. Eigenlijks zijn het ‘leftovers’. Prima gevogelte, dat overblijft bij de productie van Foie Gras en Patés. Dit eendenvlees, een specialiteit uit de Dordogne, wordt langzaam in hun eigen vet gegaard. De gegaarde eendenbouten worden in te samen met dat zelfde vet ingeblikt. Het blijft daardoor heel lang houdbaar. Vroeger werd het vlees op deze manier ingemaakt uit noodzaak. Tegenwoordig nog slechts voor de smaak.

Bereiding

Voordat je aan de slag gaat met de confit kan het gesloten blik het beste eerst worden opgewarmd in een grote pan op een middelhoog vuur.  Verwarm het blik langzaam, zonder het water te laten koken. Zo smelt het gestolde vet, waarin de eendenbouten worden bewaard. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Open het blik en verwijder de boutjes voorzichtig, ze vallen snel uit elkaar. Plaats de confit met het vel naar boven onder de grill van een voorverwarmde oven (200 graden). De confit is klaar als de huid knapperig is geworden. Serveer de Confit op een bergje van die smakelijke Puy linzen. Of beter nog met ‘Pommes de terre Sarladaise’. Dat zijn aardappeltjes (ratte) gebakken in eendenvet. Dat zat toch al in het blik zat. 

 

 

 

Confit de Canard

This photo of 36 Le Cosy is courtesy of TripAdvisor