Zo vlak voor het begin van het jachtseizoen (15 oktober tot 31 december) voor hazen (jagers zeggen het haas) is het de ideale periode voor hazenpeper, een geliefd gerecht tijdens de donkere dagen voor kerst. Hazenpeper is een stoofschotel van wilde haas. Van oorsprong is het een Duits gerecht, dat van origine hasenpfeffer heet. Dat dit gerecht onder de originele Duitse naam enige bekendheid in de VS heeft, dankt het verrassend genoeg aan Bugs Bunny. In een aflevering uit 1962 is nemesis Yosemite Sam de hofkok en belooft de koning hasenpfeffer te koken. Het vervolg is bekend, een klopjacht die vele afleveringen duurt. Een running gag was geboren. Dat Bugs een konijn is, scharen we maar onder creatieve vrijheid. Duitse immigranten in de VS gebruikten tenslotte ook eekhoorn voor deze stoofschotel.

Bron: www.gourmandistan.com

Peperen

Het peper gedeelte van de naam van deze stoofschotel, slaat niet op de specerij op zich, maar meer op het kruiden van deze stoofschotel in het algemeen. In Oudnederlands (en Duits) is peperen een term die voor het kruiden van een gerecht gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de Vlaamse peperkoek (kruid- of ontbijtkoek) en onze pepernoten. Met specerijen gekruide baksels, die niet of nauwelijks peper bevatten.

Regionale varianten

Er zijn veel varianten en vrijheden bij de bereiding van hazenpeper. Wel wordt dit gerecht uiteraard altijd rijk gekruid, met tijm. rozemarijn, jeneverbes, kruidnagel, laurierblad, knoflook en in dit geval ook zwarte pepers. In Zuid-Duitsland en Oostenrijk voegt men naast uien ook zoete paprika toe. Een invloed uit buurland Hongarije, met haar fameuze goulash. In Nederland en Vlaanderen wordt regelmatige kruid- of peperkoek toegevoegd. Voor kruidigheid, een zoetje en binding. Originele recepten gebruiken het bloed van de pas geschoten haas voor binding en smaak.