Het is er de tijd voor. Dan Dan Noodles zijn in China de noodzakelijke opwarmer voor de koudste tijd van het jaar en worden bovendien vaak rond Chinees nieuwjaar (morgen begint het jaar van de Os) gegeten. Zij staan symbool voor een lang leven en zorgen ervoor dat het aanstaande jaar van de zwijn nog net iets gelukkiger wordt. Deze eenvoudige lunch, straatsnack zelfs, verkrijgt zijn verwarmende kwaliteit door chili-olie en de befaamde lokale Sichuan peper. De noedels worden traditioneel in kleine porties geserveerd. Net genoeg om een verstokte mah-jong speler of overwerkende manager over de eerste honger of vermoeidheid te tillen. En wat langer aan de gang te houden. Brandstof voor de harde werkers. 

Dan Dan
From www.amenuforyou.com

Dan Dan Noodles

De naam is een onomatopee, een woord door klanknabootsing. Zoals ping pong, koekoek of het Japanse gerecht shabu shabu. Het bootst het geluid na van de straatverkopers en hun bungelende pannen aan een bamboestok. Bij ons zou het kleng kleng heten. Een dubbele naam voor een eenvoudige gerecht van handgemaakte bami op basis van water en meel en de voornoemde pepers. Vlees speelt slechte een bijrol, meestal wordt wat varkensvlees toegevoegd. Het vettige vlees geeft extra smaak aan de relatief flauwe noedels. Er zijn ook versies met kalkoen of beef. Uiteraard is er tegenwoordig zelfs een vegetarische variant met paddenstoelen. Rest me nog, te vertellen dat dit eenvoudige gerechtje verrassend lekker is. Een miljard Chinezen kunnen er tenslotte niet naast zitten.