De oorsprong van de Empanada

Met vlees gevuld deegwaar is populair over de hele wereld. Van Turkse Borek tot Cornish Pasties (het Verenigd Koninkrijk)). Nergens zijn pasteitjes echter zo populair als in Argentinië. Empanadas zijn het favoriete streetfood in veel Zuid-Amerikaanse landen. De Iberische kolonisators voerden de empenada in. Ze vielen in vruchtbare aarde in carnivoor Argentinië. Al in de 16de eeuw beschreven Spaanse kookboeken de eerste pasteitjes. Waarschijnlijk zijn  de eerste door Portugese zeevaarders meegenomen uit hun Indiase kolonie Goa. In Lissabon was de zogenaamd ‘Chamuça da Goa’ in dezelfde periode al populair. Kort samengevat (en door de bocht), de Indiase Samosa is dus de oervorm van de Argentijnse empanada.

Regionale Varianten

Portenos (inwoners van Buenos Aires) halen hun Empanada in gespecialiseerde zaken of pizzarestaurants. Om zich te onderscheiden vlechten deze verkooppunten hun empanada op een eigen manier dicht. Deze vlecht met eigen patroon wordt ‘repulque’ genoemd. Argentinië kent vele regionale varianten van Empanadas, zoals de versies uit de provincies Catamarca en La Rioja, die extra knoflook bevatten. De bekende empanades met rundermaag, kip of matambre (gevulde bavette) uit Tucumán zijn gefrituurd en niet gebakken. Aan de Empanadas Arabes voegt men tomaat en limoensap toegevoegd. Ze zijn gebaseerd op de Oosterse fatayer. Herkenbaar aan hun unieke open vorm.

Salteñas

De kwintessentiële versie van de empanada komt echter uit de Noordelijke provincie Salta. Empanadas Salteñas zijn gevuld met rundvlees, aardappel, gekookt ei, komijn en bieslook. Verschillende versies staan door heel Zuid-Amerika bekend als Salteñas. De verspreiding van deze empanada wordt toegeschreven aan schrijfster Juana Manuela Gorriti. Op de vlucht voor het Argentijnse regime moest zij met het maken van pasteitjes in verbanningsoord Bolivia in haar levensonderhoud voorzien.

Empanada

This photo of Saint Wich is courtesy of TripAdvisor