Choripan

Lekkerder hoeft niet altijd ingewikkelder of tijdrovend te zijn, maar is wel soms tegendraads. De hele wereld, van Denemarken (Rød Pølse) tot Brazilië (Cachorro Quente) kent zijn eigen variant van de Amerikaanse Hot Dog. De uitgangspunten zijn overal hetzelfde: een Duitse knakworst op een kadetje. Met variaties in sauzen en garnering. Alleen de Argentijnen doen het compleet anders met hun favoriete streetfood Choripan.

Chimichurri

De naam zegt het al. Het is een samentrekking van Chorizo en Pan (brood). Ik heb ze van het weekend nog gemaakt. Reuzeneenvoudig, het is niet meer dan een heerlijk gegrilde chorizo. Die mag heel of door midden gesneden. Die gevlinderde versie heet ter plaatse Mariposa.  Je plaatst hem op een broodje, afgemaakt met een ferme lik chimichurri. Dat is  de onvermijdelijke Argentijnse saus op basis van peterselie en olijfolie. Die is ooit vernoemd naar de Ierse vrijheidsstrijder Jimmy McCurry. Die uitspraak bleek te moeilijk voor Argentijnen. Maar nogmaals, bij choripan is eenvoud heerlijk.


This photo of Munieka Restaurant is courtesy of TripAdvisor