Even een tussendoortje. Hoewel de Duitse keuken een verrassend grote impact op de wereld heeft gehad (denk aan de Hamburger, Frankfurter en zuurkool) ontstijgen de gerechten meestal niet het niveau van snacks. Zo is het bekendste regionale gerecht van Berlijn de curryworst. (Met een broodje Doner Kebab als een goede tweede). Wel weer grappig aan onze oosterburen is, dat het ontstaan van deze minieme voetnoot in de culinaire geschiedenis uiterst ‘grundlich’ is vastgelegd.

Curry Wurst

Dieses Foto von Curry 36 wurde von TripAdvisor zur Verfügung gestellt

De Curryworst

Herta Heuwer zou op exact 4 september 1949 de eerste curryworst hebben verkocht in haar ‘imbiß’ (nl: snackbar) op een hoek van de Kaiser-Friedrich-Straße. Ze combineerde een bratwurst zonder vel (ohne darm in het Duits) met een zelfgemaakte pikante saus op basis van tomatenpuree, curry-poeder en worcestershiresaus. Producten die het Amerikaanse leger had geintroduceerd in het opkrabbelende maar arme Berlijn. Een lokale klassieker was geboren. In 1959 deponeerde ze haar saus onder de naam Chillup. Een curryworst wordt traditioneel in plakjes en niet op brood geserveerd. Soms wel met patat of met een broodje ernaast .

In Berlijn

De beste plekken om curryworst in Berlijn te eten zijn Konnopke (toeristenfavoriet vanwege de typische Berlijnse setting, Schönhauser Allee 44 b) of prijswinnaar Krasselt’s (Steglitzer Damm 22). Mijn favoriet is het immens populaire Curry 36 op de Mehringdamm (op nr 36 uiteraard) in Kreuzberg. Van Herta Heuwer’s imbiß rest alleen een plaquette ter ere van haar ‘creatie’. Een iconische vette bek.