Even een tussendoortje. De Duitse keuken heeft een verrassend grote impact op de wereld heeft gehad – denk aan de Hamburger, Frankfurter en zuurkool. Vaak ontstijgen de gerechten niet het niveau van snacks. Zo is het bekendste regionale gerecht van Berlijn de curryworst. Met een broodje Doner Kebab als een goede tweede overigens. Wel weer grappig aan onze Oosterburen is dat het ontstaan van deze minieme voetnoot in de culinaire geschiedenis uiterst ‘grundlich’ is vastgelegd.

Curry Wurst

Dieses Foto von Curry 36 wurde von TripAdvisor zur Verfügung gestellt

De Curryworst

De weduwe Herta Heuwer zou op exact 4 september 1949 de eerste curryworst hebben verkocht in haar ‘imbiß’ – snackbar in het Nederlands – op een hoek van de Kaiser-Friedrich-Straße. Ze combineerde een bratwurst zonder vel – ohne darm in het Duits – met een zelfgemaakte pikante saus op basis van tomatenpuree, curry-poeder en worcestershiresaus. Producten die het daar gestationeerde Amerikaanse leger had geïntroduceerd in het opkrabbelende maar straatarme Berlijn. Een lokale klassieker was geboren. In 1959 deponeerde ze haar saus onder de naam Chillup. Een curryworst wordt traditioneel in plakjes en niet op brood geserveerd. Soms wel met patat of met een broodje ernaast .

In Berlijn

De beste plekken om curryworst in Berlijn te eten zijn Konnopke. Een toeristenfavoriet vanwege de typische Berlijnse setting – op Schönhauser Allee 44 b – onder het stalen viaduct van de U-Bahn. Die uit een spionagefilm tijdens de koude oorlog lijkt geknipt. Of prijswinnaar Krasselt’s op de Steglitzer Damm 22. Mijn favoriet is het immens populaire Curry 36 op de Mehringdamm – op nr 36 uiteraard – in Kreuzberg. Van Herta Heuwer’s imbiß rest alleen een plaquette ter ere van haar ‘creatie’. Een iconische vette bek dat tot eind 2018 een eigen museum had in stadscentrum Mitte. Het tekent de Berlijnse liefde voor haar favoriete snack. Herbert Gronemeyer, een andere grootheid in Duitsland, schreef er zelfs een soundtrack bij.