Laat je door het waterige zonnetje niet in de luren leggen, de wind verraadt dat de herfst er aan komt. Een prachtige jaargetijde daar niet van, het had alleen niet langer dan een paar weken moeten duren. Niet meer BBQ-en of ‘Al Fresco’ dineren. Je raadt het al, ik ben meer van de zomer. Een van de weinige lichtpuntje van de komende periode is Bokbier. Hoewel ‘Bockbier’ van origine Duits is, wordt het ook in Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië gedronken. Nergens is het echter zo populair als in Nederland. Onze zuiderburen bijvoorbeeld brouwen het wel, maar drinken het niet.

Bron: www.restaurantdehemel.nl

Dubbele tong en reputatie

Bockbier is een seizoenbier dat ooit ontstaan is als trotse eerste brouwsel van de nieuwe oogst. Kwade tongen beweren dat aan het einde van de zomer ook die glimmende brouwketels werden ontsmet en de uitgesproken smaak van bockbier de resten schoonmaakmiddel moest maskeren. U hoort het ons niet zeggen. Hoewel veel etiketten het beestje tonen, heeft de naam niets met een bok te maken. Het is een verwijzing naar Einbeck, het plaatsje in Beieren waar het allemaal is begonnen. Klanten in de regio vroegen naar dat specifieke Einbeck bier. In de volksmond werd dat later verbasterd tot ‘ein bock bier’. In Nederland verloren we later ook de ‘c’ nog.

Koken

Je hoeft ondanks het korte seizoen niet alle bokbier direct op te drinken. Het is ook een prima bier om mee te koken. Vol van smaak, zonder dat de hop, zoals bij tripels en IPA’s direct overheerst. Onze zuiderburen gebruiken hun donker bier (vaak dubbel) voor hun stoofvlees (Vlamingen) of ‘carbonade flamande’ (Brusselaren en Walen). Waarom zouden wij dan geen bokbier kunnen gebruiken. In de clip daarom een goed voorbeeld; een duidelijk en niet te versmaden recept voor runderschenkel gestoofd in bokbier. Prosit, op een korte herfst.