Geen maatschappij in de wereld kent zulke schrijnende ongelijkheid als in Brazilië. Alleen de liefde voor feijoa (fee-sjou) snijdt door alle sociale lagen. Deze zwarte boon zit de Brazilianen in het DNA en vormt de basis van het dagelijks menu. ’s Middag zie je overal de vrouw des huizes in een grote berg bonen ‘vlooien’. Ze ontdoet de bonen van kleine steentjes die bij de lunch het gebit kunnen beschadigen.

From rags to riches

Dit boontje verveelt de gemiddelde Braziliaan nooit. Ze missen hem op hun bezoek in het Buitenland, zijn zelfs verbaast dat hij nergens op het menu staat. Een keer per week wordt er uitgepakt. Speciaal op Zaterdag komt er een feestmaal op tafel, waarin de Feijoa centraal staat. Feijoada is het tribuut aan deze nietige zwarte boon. Tegenwoordig is deze Feijoada vaak een buffet met pruttelende potten met allerlei incourante delen (in het Engels zo keurig trimmings geheten) van het varken, cassave, zwarte bonen, kool en wat schijfjes sinaasappel. De oorsprong is heel wat soberder en is ontstaan uit pure armoede. Slaven gingen aan de slag met de ‘leftovers’ van hun bazen. Alles wat de slavenhouders niet op aten, verdween in spekstenen stoofpotten. Al snel deelden de ‘meesters’ de tafel met hun slaven.

Feijoada

Deze foto van Restaurante Uhlen Haus is beschikbaar gesteld door TripAdvisor

Feijoada Carioca

Tegenwoordig serveren de chicste hotels op Copacabana en Ipanema op zaterdag een uitgebreide Feijoada. Ook wel Feijoada Carioca genoemd, naar de inwoners van Rio. Er is een voortdurende discussie, welk restaurant de beste feijoada serveert. Sinds voormalig president Henrique Cardoso verklaarde dat Caesar Park zijn favoriet was, staat dit hotel aan het strand van Ipanema hoog aangeschreven. Maar feijoada is er voor alle lagen van de bevolking en je kan minstens even goed terecht bij een ‘middenklasser’ als Bar do Mineiro (Rua Pascoal Carlos Magno 99, RJ) in het mooie Santa Teresa. Het is stevige kost bij warm weer, maar een goede caipirinha helpt het wel te verteren. Wijlen Anthony Bourdain was een warm pleitbezorger, hij vermeldde regelmatig dat Feijoada één van zijn favoriete maaltijden was. Wereldwijd.