Wanneer je de Adriatische kust van Italie afzakt, kan je de regionale specialiteit brodetto moeilijk missen. Het is zo’n typisch Zuidelijk visgerecht, ergens tussen een maaltijdsoep en stoofschotel in. Elke stad en regio aan de ‘Adriatico’ kent haar eigen variant. Van de tomaatrijke versie uit het Noordelijke Pescara tot de Brodetto di Ascoli in het diepe Zuiden, waarin je geen enkele tomaat zult vinden. Al compenseert men daar die tomaten ruim met kostbare en geurige saffraan. Maar dat terzijde.

brodetto
Bron: www.destinazionemarche.it

Brodetto all’Anconetana

De bekendste versie komt uit Ancona, de hoofdstad van de mooie Marken (of Le Marche in de landstaal). De soep krijgt weer zo’n mooie, maar tongbrekende Italiaanse naam mee. Niets minder dan Brodetto all’Anconetana (ga dat maar eens foutloos bestellen bij de plaatselijke Italiaan). Ooit ontstaan als een stevige lunch van de plaatselijke vissers. Bereid met de bijvangst op hun bootjes. Tegenwoordig een klassiek gerecht, zelfs de moderne versies zijn omgeven met tradities. Zo bereiden de inwoners van Ancona deze vissoep met 13 soorten vis. Dat absurde aantal, de beroemde Bouillabaisse bevat er bijvoorbeeld maar 6, zou een verwijzing zijn naar de deelnemers aan het laatste avondmaal zijn. (Het lijkt wel een boek van Dan Brown). Volgens een andere seculiere verklaring vertegenwoordigt het aantal de dertien maskers van de Fontana del Calamo. De antieke fontijn in het centrum van de stad.

Een compleet woordenboek aan vis

Alle oorsprongsverhalen ter zijde, brodetto is weer zo’n heerlijk, eenvoudig, maar typisch Italiaans gerecht. Vol met mooie regionale ingredienten. Zoals een rijke bouillon met een complete viswijzer aan lokale vis. Wat dacht je van onder meer heek, zonnevis (San Pietro), tong, rog, zeeduivel en zelfs wat kleine haaisoorten. Verschillende soorten garnalen, mosselen en vongole mogen ook niet ontbreken. Chefs brengen het ‘zooitje’ op smaak met uien, knoflook, peterselie en veel tomaten. Geroosterd brood mag bij alle versies, ook die van andere streken, van Brodetto niet ontbreken.