In en rond prachtig Lissabon staat het overal op de kaart, Ameijoas a Bulhao Pato. Dat is nog best lastig te vertalen. Ameijoas zijn de minder bekende venusschelpjes of kokkels (Amerikanen zeggen clams). Bulhao Pato is in deze context een saus van witte wijn, olijfolie, knoflook, koriander en een rood pepertje. 

Raimundo António de Bulhão Pato

Deze perfecte schelpensaus is vernoemd naar de romantische dichter Raimundo António de Bulhão Pato, wiens verzen vergeten zijn. Zijn naam leeft voort in het favoriete voorgerecht van de Portugese hoofdstad. Gourmand Bulhao Pato bezong dit kokkelgerecht uit Estremadura  in een van zijn werken. Sindsdien is dit gerecht naar hem vernoemd. Eenvoudig te bereiden en uiterst veelzijdig. Je eet het bij voorkeur met wat vers brood,  om een uur of vijf. In de keuken of op het terras. Als de eerste flesjes wijn maar open mogen. ook mos

Bulhao Pato
Raimundo António de Bulhão Pato

Mosselhack

Mocht je niet in Lissabon zitten of geen kokkels bij de hand hebben, dan is er een snelle, eenvoudige maar heerlijke ‘shortcut’. ‘Moules à la Portugais’ stond op het menu van bistro ‘Les Halles’ in New York. Waar wijlen TV-chef Anthony Bourdain (hij wordt node gemist) achter de kachel stond. De eigenaar was van Portugese origine. Hij verving bij het recept uit zijn vaderland de bewerkelijke kokkels door de meer gangbare mosselen en het pepertje door wat fijngesneden chorizo worst. Het uiteindelijk recept belandde in Bourdain’s standaardwerk, het Les Halles cookbook. Een must voor alle thuiskoks. Zelfs onhandige amateurs.

Zeer kort recept

Mosselen zijn de meeste tijd volop en voordelig te verkrijgen. Alleen in de seizoenen zonder de ‘r’ (lees lente) niet. Een andere stelregel is dat je open mosselen voor het koken weg moet gooien en na het koken juist de dichte. Bak eerst wat chorizo (35 gram is voldoende) voorzichtig in een scheutje olijfolie, voeg een teentje knoflook toe. Vlak daarna ook de mosselen toe en een ruime hoeveelheid (2 glazen) frisse witte wijn. Wanneer de mosselen open zijn drop je een klontje boter erbij. Daarna een handje grof gesneden koriander. Schut de pan stevig met de deksel erop door elkaar. Een fantastisch voorgerecht is het resultaat. Eén van mijn persoonlijk favorieten. Zeker wanneer de zon schijnt en de wijn een ‘vinho verde‘ is.

Portugese Mosselen
Bron: Scheveningse BBQ Club