Het begin van de zomer is ook de voorzichtige start van het Mosselseizoen. Vroeger was het ezelsbruggetje dat er een R in de maand moest zitten. Door moderne kweekmethode en logistiek mag diezelfde R tegenwoordig in het Seizoen zitten. Eenvoudiger gezegd, alleen in de lente zijn er geen Zeeuwse mosselen. De terrastafels van Antwerpen zullen de komende maanden weer vol staan met pannen ‘Moules Marinière’. (zeemansmosselen, bereid met peterselie en room).

Sate Kerang uit Oost-Java

Vandaag ga ik zelf voor een exotischer gerecht, Saté Kerang. Vrij vertaald saté van mosselen. Het is een authentiek en eenvoudig gerecht uit Oost-Java, het gebied rond Surubaya, waar het eten zoeter en milder is dan in de rest van Indonesiē. Sate Kerang is zeker geen fusion gerecht of bedenksel van een Nederlandse chef die te lui was om de kip in blokjes te snijden. Gewoon een logische maar onbekende aanvulling op sate ajam, babi of kambing. In Oost Java is koken met lokale mosselen en kokkeltjes soswieso gebruikelijk. Veel van deze gerechten worden geserveerd met lonton.

Kort recept

Kook mosselen in 6 tot 8 minuten in water met knoflook, ui, asem (tamarinde) en salemblaadjes (laurierachtige). Steek de mosselen (die open zijn gegaan) aan een satepen, beetje olie en peper er op en rooster in pan of (beter) op de grill op een laag houtskoolvuurtje. Eet met een druppeltje citroen of wat ketjap. Selamat Makan, ik ga het snel proberen.

Sate Kerang
Bron: www,sajiansedap.grid.id