moqueca
bron:www.tudoreceitas.com

Ik neem me al wat langer voor om een Braziliaanse Moqueca met onze mooie Noordzee vis te maken. Moqueca de Peixe is de traditionele stoofschotel met vis uit het warme Bahia, in de het Noordoosten van Brazilie. Inmiddels is het populair door heel Brazilië, met name in de grote steden. Bahia staat symbool voor het relaxte leven. In dit reusachtige land heet dit gerecht dan voluit ook moqueca baiana, om niet te vergeten waar de oorsprong ligt. Het is letterlijk een mengelmoes van Portugese, Afrikaanse en lokale invloeden. De naam moqueca is afgeleid van het inheemse moquem, een takkenbos, waaronder de oorspronkelijke bewoners kookte. Al in 1584 beschreef een Portugese pater Fernão de Cardim hoe op een dergelijk vuur vis met groenten werden gekookt.

Panela de Barro

Moqueca bereidt men met (soms verschillende soorten) vis, vaak met garnalen samen met palmolie (azeite de dende), limoen, een rode pepertje, tomaat en koriander.  Langzaam garen in een speciale aardenwerken pan (panela de barro). Bij het productieproces van de pan besprenkelt men de klei met het sap van de mangroveboom. Het maakt de pan waterdicht en zorgt voor de typisch zwarte kleur.

Palmolie

Naast de traditionele pan, is de glimmende oranje palmolie essentieel. Waarschijnlijk is het verrassend genoeg door de Portugese overheerser geïntroduceerd en niet door slaven uit Afrika. In Afrika kookte men toentertijd niet met palmolie, maar gebruikte men het vooral voor huidverzorging. In Nederland is palmolie makkelijk verkrijgbaar in een van de vele Tropische winkels. Amsterdam heeft zelfs een Braziliaanse supermarkt (Finalmente Brasil).  Kan je meteen de Nederlandse winter even van je af schudden. Ook in Brazilië geldt Bahia als de ideale zomerbestemming.