Amerikanen zijn dol op ‘hun’ Fried Chicken. Ze zien het als Soul Food én Southern Cuisine. Gefrituurde kip is bijna net zo populair als de hamburger en het heeft dan ook een eigen onvermijdelijke fastfoodketen, de Kentucky Fried Chicken uiteraard. Er zijn door de loop van de jaren tal van varianten ontstaan, van Buffalo wings tot Nashville hot. Het is daarom opmerkelijk om de bekende culinaire recensent van de LA Times Jonathan Gould te horen verklaren dat zijn favoriet de Indonesische ‘Ayam Goreng’ is.

Bij nader inzien is het ook weer niet zo raar. LA heeft een behoorlijke grote Indonesische gemeenschap, die zich al na de onafhankelijkheid van deze archipel in de stad vestigden. Het is de enige Amerikaanse stad met een keuze uit Indonesische restaurants. Cultfiguur Gould gold (overleden in 2018) bovendien als de culinaire archeoloog van de diverse eetculturen en stripmalls van deze uitgestrekte metropool.

Ayam Goreng

Gelukkig legt Jonathan Gould ook uit waarom Ayam Goreng zo goed is. In Indonesië wordt de kip eerst gestoomd in water en een kruidenmengsel, de bekende boemboe, voordat het in de hete olie gaat. Die bereidingswijze zorgt niet alleen voor een smaakinjectie, maar ook dat de kip mals blijft en een krokant korstje krijgt. Door met de boemboes te variëren, is er bovendien een eindeloze lijst van  smaken en versies beschikbaar. De bekendste is waarschijnlijk Ayam Goreng Kuning, dat door de toevoeging van kurkuma (geelwortel) zijn kenmerkende gele kleur krijgt. Andere varianten zijn serundeng (met kokosschaafsel) en cirebon (met kemirinootjes).

Eigen Fastfoodketen

Ook Indonesië heeft inmiddels haar eigen fastfoodketen voor Ayam Goreng, Mbok Berek. Hoewel ik er niet aan twijfel dat deze superieur is aan KFC, ben ik blij dat ik gewoon naar de toko kan lopen voor een ambachtelijk gefrituurd kippetje.

 

Ayam Goreng
Bron: www.mykeluarga.comh