De veronderstelling dat de volledige Japanse keuken gesloten is en alleen maar uit authentieke gerechten van lokale ingrediënten – zogenaamde washoku – bestaat, is een illusie. Door de eeuwen heeft het land van de rijzende zon, gerechten uit het Westen ingekapseld in hun eigen keuken. Ze hebben daar zelfs een apart woord voor: yōshoku. Een eigen variatie of kijk op een Europees gerecht. Opvallend genoeg zitten er enkele van de meest populaire gerechten van Japan bij. Neem bijvoorbeeld de alom vertegenwoordigde korokke, Japans eigen kijk op de van oorsprong Franse croquette. Deze kroketjes hadden na de introductie een basis van aardappel, waarschijnlijk omdat ruim een eeuw geleden zuivel nog niet zo wijd en zijd verspreid was. Tegenwoordig zijn ook ‘romige’ garnalen- en krabkroketjes gangbaar in Japan.

Tempura

Of tempura, dat is (verbasterd) latijns voor de vastentijd na aswoensdag. Portugezen introduceerde gefrituurde stukjes groente, wanneer ze even geen vlees of vis aten. Deze zogenaamde ‘peixinhos de hora’, wat in het Portugees plantaardige visjes betekent, zijn door de eeuwen heen geperfectioneerd in Japan. En een vast item op de menukaart geworden.

Tonkatsu
https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g1021412-d1670639-Reviews-Tonkatsu_TonQ_Fujimino-Fujimino_Saitama_Prefecture_Kanto.html

Tonkatsu

De lokale variant van de van oorsprong Midden-Europese Schnitzel is wellicht verrassend nog populairder. Tonkatsu  is een gepaneerde varkensfilet, die in 1899 voor het eerst werd gepresenteerd in het restaurant Renga-tei (3-15-16 Ginza, Chuo-ku, Tokio). Het ‘eigene’ zit direct al in de paneer. In Japan gebruikt men de (relatief kostbare) gedroogde broodkruimels Panko. Tonkatsu kreeg zijn eigen saus (met dezelfde naam) en is populair als broodbeleg Het zit als Katsu-sando in het ekiben (bento-box of lunchtrommeltje). Inmiddels is Tonkatsu immens populair in Japan en een vast onderdeel van het menu van talloze restaurants over de hele wereld. Deze Schnitzel wordt traditioneel gefrituurd en geserveerd met eigen saus. Die op zich ook weer gebaseerd is op een Westerse klassieker. Namelijk Worcestershire saus, bij ons beter bekend als Lea & Perrins.

Kare Raisu

Ook serveert men Tonkatsu vaak met kare raisu: een dikke kerrie saus of jus over een bergje rijst. Het is de Japanse verbastering van ‘Curry Rice’, dat door Engelsen werd geïntroduceerd tijdens de Raj, de Britse overheersing van India. Een andere ‘allochtoon’, die succesvol geïntegreerd is, in de lokale keuken.