Macaroni? Voor de jonge lezertjes: dat is een pastasoort, die vroeger ook wel elleboogjes werd genoemd. In Nederland geproduceerd door Honig. Hele volksstammen groeiden op met macaroni. Zeker niet alleen In Nederland. In sommige landen is het zelfs de generieke naam voor alle pasta geworden. Eigenlijk is de naam alleen bedoeld voor holle, boemerang-vormige pasta. En verdomd, ook deze komt even hard weer terug als hij door de tijd lijkt ingehaald.

Thomas Jefferson & James Hemings

Deze boemerang komt verrassend via de Verenigde Staten terug. De nederige macaroni kwam via de presidentiële weg in Amerika terecht. Niemand minder dan Thomas Jefferson, de 3de POTUS en ‘founding father’, introduceerde pasta in de USA. Hij zou tijdens een trip naar Frankrijk – niet Italië – zo onder de indruk van macaroni zijn geworden, dat hij een koperen pasta-machine importeerde. Aanvankelijk niet met het gewenste resultaat. Pas nadat hij pasta – en parmezaanse kaas – ging importeren en zijn tot slaaf gemaakte chef James Hemings zich er mee ging bemoeien werd ‘Mac ’n Cheese’ een groot succes. In 1802 serveerde, volgens de overlevering, Jefferson zelfs een gerecht van gebakken macaroni en kaas tijdens een officieel staatsdiner. Daarna gold ‘Mac ’n Cheese’ als een chique gerecht.

Mac 'n Cheese
By Texasfoodgawker – Own work, CC BY-SA 4.0
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46869907

Door de jaren heen sleet, met de betere verkrijgbaarheid van pasta, wel de glamour maar niet de populariteit van dit gerecht. Inmiddels is Mac ’n Cheese een onmisbare comfort food in verschillende populaire keukens. Je vindt het terug in Southern Cuisine, Soul Food en Texas BBQ. Zo druppelt – of druipt – het langzaam ook weer terug naar onze kant van de Atlantische oceaan.

Pasta met Mournay Saus

Meestal bereid men in de Verenigde Staten Mac ’n Cheese als een zogenaamde casserole of ovenschotel. Naast Pasta vormt bechamelsaus de basis. Die verrijkt men met gemalen kaas, waardoor het in culinaire termen een Mournay saus wordt. Over die kaas doen Amerikanen trouwens niet zo moeilijk. Oorspronkelijk was het Parmezaanse kaas, tegenwoordig is het meestal goedkope en industriële cheddar. Maar gruyere – steevast Swiss Cheese genoemd – of zelfs good-old Goudse kan ook.

Mac and Cheese

Door de die combinatie van gemakzucht en populariteit verscheen Mac ’n Cheese ook in de supermarkt. De instantversie van Kraft is een begrip in de Verenigde Staten. Zo zeer zelfs dat het een smaak op zichzelf werd. Uiteraard is het een veramerikanisering van een bestaand product. In Italië zijn er al meldingen van ovenschotels met pasta en kaas uit de twaalfde eeuw. Ook in Groot Brittannië is het al eeuwen populair. Alleen heet het daar Mac and Cheese – of zelfs voluit Macaroni and Cheese. De Britten doen het tenslotte altijd net iets anders.