Pizza Margherita

Toen in 1899 Koningin Margaretha van Italië het Noorden vanwege de cholera verruilde voor Napels, vroeg ze Rafaelle Esposito om het lokale gerecht Pizza voor haar te bereiden. In een patriotistische bui besloot Rafaelle naast de bestaande Pizza Mastunicola (varkensvet, kaas en basilicum) en Marina (niet met vis. maar met tomaat, knoflook, olie en oregano), een speciale pizza in de kleuren van de Italiaanse vlag te bakken. Rood van de tomaten, wit van de Mozzarella en groen van basilicum. Deze versie beviel Margaretha zo goed, dat ze haar naam eraan gaf. De rest is geschiedenis.

Pizza Margherita van Da Michele Bron: en.tripadvisor.com.hk

Napels

De originele Pizzeria van Esposito bestaat nog steeds: (www.brandi.it), maar wordt inmiddels overtroffen door da Michele (Via Cesare Sersale 1/3 Napoli). Dit Spartaanse restaurant, met maar twee soorten klassieke Pizza (uiteraard Margherita en Marinara), trekt dagelijks rijen wachtenden. Wat maakt de pizza van da Michele zo goed? Naast uiteraard de houtoven, worden met name lokale ingrediënten gebruikt. Zoals de traditionele verse Fiordelatte Mozzarella (Koemelk, geen Buffel) en een tomatensaus van de onovertroffen peervormige San Marzano tomaten van de heuvels rond de Vesuvius.

Favoriete snack van de wereld

In de 19de en het begin van de 20ste eeuw openden Italiaanse immigranten Pizzeria’s in de Verenigde Staten, Canada, Argentinië en Australië. Het duurde nog tot circa 1950 voordat de pizza echt gemeengoed werd over de hele wereld. Tot in Rusland, Pakistan en Brazilië toe. Tegenwoordig is de Pizza uitgegroeid tot één van de favoriete snacks wereldwijd. Alleen de Big Mac komt in de buurt. Om het bovenstaande erfgoed (denk aan Pizza Hawaii) in stand te houden, hebben de Napolitaanse Pizzaria’s zich verenigd in een streng consortium. Met het keurmerk Verace Pizza Napoletano tot gevolg. Verrassend genoeg hoef je voor de echte Napolitaanse pizza niet ver te reizen. Een van de leden zit in Amsterdam: Restaurant Sotto (Roelof Hartstraat 27) is een volwaardig lid.