In het Verenigd Koninkrijk weet je eigenlijk nooit of ze met ‘Pie’ een hartig hoofdgerecht of een zoete taart bedoelen. Zo zijn steak & kidney en Shepherd’s Pie klassieke pasteien. Een maaltijd op zich. Maar de letterlijk vertaling kan ook taart betekenen, denk aan Apple, Pecan of Banoffee Pie. Om de verwarring nog groter te maken is heel Engeland momenteel even niet met de Brexit of de pandemie bezig, maar met hun ‘mince pies’ bezig. Je zou, aan de hand van de naam, een hartig pastei met een vulling van gehakt verwachten. Sommige Britten noemen ze zelfs ‘mincemeat pies’. En gehakt heet tenslotte minced meat in het Verenigd Koninkrijk (in de VS zeggen ze trouwens Ground Meat). Maar de hedendaagse versie is een zoet taartje of gebakje, gevuld met gekonfijt fruit.

Mince Pies
Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Mince Pies

Vroeger, lang geleden, toen de Kerst altijd wit was, bevatten mince Pies wel degelijk gehakt. Vandaar het mince in de naam. Ze werden veelal met lamsvlees bereid en waren een echt statussymbool bij Kerst. Hoe meer versies en verschillende versieringen, hoe welvarender de gastheer werd ervaren. De vulling bestond uit een mengsel van gehakt, gekonfijt fruit en specerijen. Dat klinkt wellicht als een raar mengsel, net als hun pantomime plays. maar wij kennen tenslotte ook stoofschotels met kruidkoek en speculaaskruiden.

Van Pastei naar Gebakje

Langzaam maar zeker verdween het vlees uit het recept en het taartje. De Mince Pies evolueerden in echt gebakjes. Gemaakt met rozijnen, cranberry’s of ander gedroogd fruit. Op smaak gebracht met specerijen als kaneel, nootmuskaat en gember. Ook zest en een scheutje brandy mogen zeker niet ontbreken. In Engeland koop je trouwens een kant-en-klaar mengsel in een pot. – Toch wel een gemis dat Marks & Spencer weer uit Nederland is verdwenen -. Je staat tenslotte al lang genoeg in de keuken met Kerst.

Merry X-Mas, fijne dagen