Wanneer je momenteel in Antwerpen rondloopt, lijkt het of alle restaurants slechts een enkel gerecht serveren: Moules-Frites – ook wel Moules et Frites – . Het is seizoen. Dit officieel erkende Nationale Gerecht, de ster van de Belgische kust, combineert twee Vlaamse favorieten, Friet en Mosselen. Zet er een potje bier naast en je hoort geen Vlaming het eerste uur meer klagen. Praat SVP alleen niet over ‘French Fries’. Frieten zijn volgens onze zuiderburen 100% Belgisch. Van hun, geen discussie mogelijk. Volgens de folklore is het begonnen als typische winterkost uit Wallonië. Wanneer de binnenwateren bevroren waren, kon er niet gevist worden. Ter compensatie sneed de kok de grove aardappelen tot de maat van visjes. Waarna hij ze in dezelfde olie gooide waarin hij anders die kleine visjes uit de lokale wateren frituurde.

Vlaamse Frieten of Buches

Het ene frietje is de ander niet. Zo gaan de Britten voor grof. Ze serveren chips tot wel 1,5 cm dik bij hun gefrituurde vis. De Fransen doen het, haast vanzelfsprekend, compleet anders. Hun voorkeur is een stuk dunner, tot aan de chique ‘alumettes’ met de maat van een lucifer aan toe. Officieel Vlaamse Frieten zitten daar tussen in, met een dikte van 10 tot 13 millimeter. Een maat die officieel ‘Buches’ heet. Ietsje dikker dan bij ons.

Moules-Frites
By User: (WT-shared) Jpatokal at wts wikivoyage, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22921370

Moules Mariniere

Ook de mosselen kunnen op verschillende manieren bereid worden, maar Moules Marinière zijn verreweg het meest populair. Bij deze zeemanswijze kookt men de mosselen in witte wijn of cider. Samen met sjalotjes en peterselie, waarna men de saus afmonteert met boter of soms wat mayonaise. Mosselen zonder franje of Moules Nature zijn een goede tweede.Traditioneel serveert men de Mosselen apart. De pan op tafel. De Vlamingen consumeren jaarlijks tussen de 20 en 30 ton aan mosselen. De populariteit van dit gerecht blijft zeker niet beperkt tot onze directe Zuiderburen. In Frankrijk zijn Moules-Frites op een haar na verkozen tot nationeel gerecht. Met 20% van de stemmen, net achter ‘Magret de Canard‘. Uiteraard heeft Moules-Frites ook een Nederlands tintje. Niet alleen levert Zeeland praktisch alle Mosselen aan de buur, maar ook de beste aardappelen – ouderwetse Bintjes of moderne Agria – voor Frites.