Niet al het eten in het Japan is verfijnd. Het land van de rijzende zon kent een uitgebreide cultuur van street- en barfood. Een minder bekend gerecht daaruit is Okonomiyaki. Die valt het best te omschrijven als een gevulde pannenkoek. In Japan bereid men deze vers, onder de ogen van de hongerige klant, op de bakplaat. Die heet in Japan ’teppan’ en is bij ons beter bekend van de teppanyaki.

Okonomiyaki

Okonomiyaki is geen mooi gestileerd gerecht. Eerder modern Japans fastfood of beter nog een snelle lunch voor de werkende mens. Brandstof voor de lange dagen op kantoor. Okonomiyaki noemt men ook wel de Japanse Pizza. Maar dan hebben we het meer over de vorm dan over de inhoud. De basis bestaat bijvoorbeeld niet alleen uit bloem, maar ook uit ‘nagaimo’ (Japanse mountain yam), ei, dashi (de bekende visbouillon) en veel gesneden kool.

okonomiyaki
By hirotomo from Osaka – Flickr,

De rest van de ingrediĆ«nten voeg je naar eigen smaak en keuze toe. Van tonijn tot buikspek. Zoals wereldwijd gebruikelijk bij modern fast food. Men serveert dit gerecht onder een dikke laag van Japanse mayonaise (kewpie) en een eigen barbecue-achtige saus, maar dan dikker en zoeter. Officieel heet die saus otafuku okonomiyaki saus. Het resultaat is net zo subtiel en lekker als een frikandel speciaal.

Watjijwil

De letterlijke vertaling voor ‘okonomi’ is dan ook ‘wat je maar wilt’. Alles staat vrij, al zijn er grofweg twee lokale varianten te onderscheiden. Bij de versie uit Osaka wordt het beslag gemengd met onder andere witte kool, zeevruchten, varkensvlees en noedels. Bij de minder populaire tegenhanger uit Hiroshima maakt men eerst een bodem van het beslag. Net als bij een pizza. Daarna voegt men ingrediĆ«nten als kool, kaas en saus. Bij de perfectionistische Japanners gebeurt dat uiteraard in duidelijk te onderscheiden lagen toe. In Amsterdam kan je okonomiyaki bij Taka’s (Jan Pieter Heijestraat 137) en Japanese Pancake World (Tweede Egelantiersdwarsstraat 24a) uit proberen.