Okonomiyaki

Niet al het eten in het Japan is verfijnd. Het land van de rijzende zon kent een uitgebreide cultuur van street- en barfood. Okonomiyaki is een gevulde pannenkoek uit Japan, die wordt bereid op de bakplaat (teppan). Geen mooi gestileerd gerecht,  maar eerder modern Japans fastfood. Okonomiyaki wordt ook wel de Japanse Pizza genoemd. De basis bestaat uit bloem, nagaimo (Japanese mountain yam), ei, dashi (bouillon) en veel gesneden kool, de rest van de ingrediënten kan naar eigen smaak worden toegevoegd. Van tonijn tot buikspek. Het is een gebruikelijke lunch in Japan.

Okonomiyaki

Bron: www. aromasian.com

Watjijwil

De letterlijke vertaling voor ‘okonomi’ is namelijk wat je maar wilt. Er zijn twee grofweg twee lokale varianten te onderscheiden. Bij de versie uit Osaka wordt het beslag gemengd met o.a. witte kool, zeevruchten, varkensvlees en noedels. Bij de minder populaire tegenhanger uit Hiroshima wordt er eerst een bodem van het beslag gemaakt, voordat ingrediënten als kool, kaas en saus in duidelijk te onderscheiden lagen worden toegevoegd. In Amsterdam kan je okonomiyaki bij Taka’s (Jan Pieter Heijestraat 137) en Japanese Pancake World (Tweede Egelantiersdwarsstraat 24a) uit proberen. In Rotterdam opende de bekende sterrenchef François Geurds een eigen Okonomiyakibar (FG, katshoek 19).