Noem het SVP geen Franse pizza, want je hebt direct heibel aan twee kanten van de grens. Pissaladière is geliefd streetfood tijdens de Apéro (borreluur) van het mondaine Nice. Hoewel de overeenkomsten groter zijn dan de verschillen, houden de Nicois vol dat Pissaladière een Provençaalse uientaart is. Met slechts een oppervlakkige en toevallige gelijkenis met de pizza’s van de buren. De naam Pissaladière zou een verwijzing naar de ansjovispasta pissala zijn. Zeker niet naar de naam van de befaamdere Italiaanse evenknie.

Pissaladiere

Deze foto van Le Pissalat is beschikbaar gesteld door TripAdvisor

Pissaladière, uientaart met ansjovisjes

De bodem is wel gelijk, plat brooddeeg van harde tarwe. In Nice belegt men  deze met gesmoorde zachte uien (minimaal drie kwartier op laag vuur en suiker is overbodig) gemengd met knoflook en Provençaalse kruiden. Ik voeg soms een scheutje balsamico azijn toe. Als is dat uiteraard niet erg Frans. Traditioneel wordt de taart afgemaakt met ansjovisjes. Uiteraard bij voorkeur uit het Zuid-Franse Collioure. Deze kleine visjes gooit men niet als Italianen willekeurig op de, laten we zeggen Pizza-achtige, bodem. In Nice draperen de Fransen deze heerlijkheden in een strakke ruitvorm op dit gerecht. Met op elk kruispunt of midden een ontpitte zwarte olijf. Nadat de bodem nog wat gerezen is, moet de uientaart 30 minuutjes in een oven van 190C. Laat de rest van de zomer maar komen. Ik trek op het terras een flesje bandol open.