Als zoon van Transvaal ben ik opgegroeid met roti. Transvaal is een Haagse wijk, direct naast de markt en de bekendere Schilderswijk. Transvaal heeft de grootste Hindoestaanse populatie van Nederland. De voorouders emigreerden in de tweede helft van de 19de eeuw als contractarbeiders uit het toen Brits-Indie. De eerste arriveerden in 1873 met de Lalla Rookh in Paramaribo. Ze namen hun eigen, Noord-Indiase keuken mee. Een beetje analoog aan de Japanse kolonie in Peru, met hun befaamde Nikkei keuken. Al is die laatste meer verfijnd, goed Surinaams eten is niet te versmaden. Dat ontdekten wij toen een forse gemeenschap Hindoestanen na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland emigreerde.

Roti
Door Laig – Eigen werk, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5932421

Voor ons mocht Roti in de vorige eeuw een noviteit zijn, op het Indiase subcontinent is het al 7000 jaar basisvoeding. Roti betekent in het Sanskriet brood (van rotica), al noemt men het in Suriname steevast een rotiplaat. Je kan India grofweg tweedelen in een roti- en een naangedeelte. Beide flatbreads, waarbij men de Surinaamse roti van het meel van gemalen gele spliterwten of aardappel maakt. Je herkent de Indiase oorsprong ook aan het beleg of vulling. Met curry (masala), meestal van kip of lamsvlees en gekookte aardappelen. De bijhorende kousenband is dan weer typisch Surinaams. Net als de sambal of chutney van gele madame Jeanette.

Wereldwijd

De populariteit van Roti blijft niet beperkt tot India, Suriname of Nederland. Met de Indiase Diaspora belandde de kikkererwten pannenkoek met beleg op talloze plaatsen. In diverse regionen van de Cariben en British Guyana bijvoorbeeld. Britten noemden hun koloniĆ«n daar niet voor niets de West Indies. Cricket en Roti’s zijn er nog immer populair. Afstammelingen van deze immigranten namen de roti mee naar verschillende plekken in Noord Amerika. Zo struikel je op Liberty Avenue in de New Yorkse borough Queens over de rotishops. Ook in Miami, Montreal en Toronto zijn Roti’s populair.

Bridgetown Roti

Toch was ik enigszins verrast dat de gerenommeerde foodiesite Eater een roti shop uit Los Angeles koos tot een van de 11 beste nieuwe restaurants van de Verenigde Staten. Chef Rashida Holmes maakt in haar Bridgetown Roti volgens familierecepten uit Barbados. Onder andere met gestoofde geit en rode pepers. Klinkt goed. Dichter bij huis kan ik je de Surinaamse Roti’s van Shereen (Weimarstraat 111) in Den Haag aanbevelen.