Mijn voorliefde voor jaren ’70 bistrogerechten, van garnalencocktail tot uiensoep, gaat verder dan een hang naar nostalgie. Voor mij is het een verfrissend antidotum tegen de hedendaagse voedseltrends van zogenaamde superfoods en onnozele dieetregels. Ik vind het fantastisch om zo nu en dan gewoon onbevooroordeeld van een gerecht te genieten, zonder calorieën te tellen of aan mijn cholesterol te denken. Misschien wordt al het voorgaande nog wel het best weerspiegelt in een ouderwetse ‘steak au poivre’. Eigenlijk, of beter bijna, niet meer van deze tijd.

Bron: www.fr.yelp.be

Le Paul Bert

Gelukkig sta ik niet alleen. in mijn voorliefde. Ook restaurateur Bertrand Auboyneau had zoveel heimwee naar de bistro’s uit zijn jeugd, dat hij er gewoon één nabouwde. Inclusief door storing knipperend reclamebord, een uiterst krappe tafelsetting en een klassieke menukaart met steak frites, tarte tatin en îles flottantes. Bij Le Bistrot Paul Bert, eenvoudig vernoemd naar de straat waarin het is gevestigd (18 rue Paul Bert), een beetje afgelegen in het 11de arondissement, geen ‘bistronomy’ of Aziatische invloeden. Dit is perfect Frans comfortfood in een klassieke, maar verrassend recente setting. Deze bistro is inmiddels een bedevaartsoord voor toeristen, waaronder veel Japanners,  op zoek naar het Parijs uit vervlogen tijden.

Steak au Poivre

Ook hier geldt beter goed gestolen, dan slecht bedacht. Het eten is wel authentiek en heerlijk. Eén van de sterren van het menukaart is de klassieke steak au poivre, een echte publiekstrekker. De in boter gebakken ossenhaas drijft in een pansaus, bereid door de pan te deglaceren met room en vervolgens te flamberen met cognac. Kers op de taart zijn de speciaal geselecteerde sarawak pepers uit Borneo. De smaak en geur van deze zwarte peperkorrels zijn tenslotte de naamgever van dit gerecht. In combinatie met de uitgebalanceerde wijnkaart staat Le Paul Bert garant voor een avond ongegeneerd genieten. Reserveren is uiteraard aan te raden, ook voor de lunch. Als je er toch ben, bestel dan de terrine van foie gras. Die is afgewerkt met een randje lente-ui en weergaloos.