Ik weet dat veel mensen afhaken bij Indiaas eten, te gekruid en onherkenbaar. Ik hoor daar duidelijk niet bij. Zo is voor mij Tandoori Chicken één van de mooiste bereidingen van kip. Sappig en met een mooie smaak, vol exotische specerijen. Voor een goede Tandoori kip rijd ik gerust een stukje om. Bijvoorbeeld naar Meghna (Utrechtsestraat 28, Amsterdam). Tandoori kip wordt gemarineerd met yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn en garam masala. Dat laatste is een rijk mengsel van gemalen specerijen als kardemom, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en kashmiri rode peper. Dit peperpoeder geeft het gerecht haar kenmerkende rode kleur. Al smokkelt men wel vaak met kunstmatige kleurstoffen. De naam verwijst naar het woord tandoor, hindu voor de ronde kleioven waarin de kip aan grote spiesen wordt bereid.

Tandoori Chicken

Ik ging er altijd vanuit dat Tandoori kip eeuwenlang geleden uit een rijke culinaire traditie was ontstaan. Maar dat is niet helemaal waar. Dit gerecht leidde eeuwenlang een sluimerend bestaan. De definitieve vorm en faam is eenvoudig naar één man terug te leiden. Chef Kundan Lal Gujral bestierde restaurant Moti Mahal Delux in de Peshawar regio. Toen het islamitische Pakistan zich in 1947 afscheidde van India, pakte hindoe Gujral zijn spullen, inclusief tandoor oven, bij elkaar en verhuisde naar Delhi.

Tandoori
bron: www.lovelaughmirch.com

De weg naar wereldfaam

Hij opende er een nieuw restaurant onder de originele naam. Zijn Tandoor gerechten baarden direct opzien in de Indiase hoofdstad. Het legde Gujral geen windeieren, hij bouwde zijn restaurant uit tot een prestigieuze keten (met tegenwoordig 120 vestigingen). Bezocht door staatshoofden uit de hele wereld. Toen first lady, stijlicoon en influencer avant la la lettre Jacky Kennedy van Tandoori Chicken genoot bij Gujral, was dat de doorbraak naar de VS en wereldfaam.