Texels Lam voor Pasen

Het voorjaar komt langzaam op stoom. Volgend weekeinde zomertijd en Pasen tegelijk. Net als andere religieuze feestdagen hebben de paasdagen hun eigen receptuur. Met Pasen zijn met name broden en natuurlijk eieren populair. Of gerechten die beide combineren zoals de Italiaanse Torta de Pasqua. Vanuit een culinair oogpunt niet heel erg interessant. Pasen wordt in verschillende culturen ook met lamsvlees gevierd, ongetwijfeld een verwijzing naar het Lam Gods, een Bijbelse naam voor Jezus. Lammetjes worden ook niet heel toevallig in het voorjaar geboren.

Texels lam
Bron: www.easypeasyfoodie.com

Texels Lam

Een mooie gelegenheid om met ons wereldberoemde Texels lam aan de slag te gaan. Van zo’n claim word ik altijd wat achterdochtig, maar Texel lam staat toch echt internationaal in hoog aanzien. De omstandigheden zijn dan ook ideaal: arme grond, bar klimaat met zeewind en kou. Dat klinkt misschien raar maar schapen houden daarvan. Het eiland kent dan ook meer schapen dan inwoners (17.000 schapen, 13.000 mensen). Het is ook nog eens een echt vleesras, de Texelaar. Met een dikke kont. Dat geeft mooi vlees. Van de wol alleen kunnen de schapenhouders niet leven.

Natuurbeheer

Met de natuur in het oog, hoef je je ook geen zorgen te maken. De grazende schapen houden het eiland mooi. Door hen overwoekert het gras niet de velden en krijgen bloemen en kruiden een kans. Een praktische probleem is dat Pasen eigenlijk te vroeg in het voorjaar valt. Maar daar hebben de eilanders wat op bedacht. In half open stallen vinden de schapen net genoeg beschutting, zodat ze eerder werpen. Precies voor Pasen.

Spaans Paaslam

Persoonlijk eet ik liever de incourante delen van lam. Ik prefereer de vettige nek, zwezerik of zelfs de niertjes boven de moeilijk te bereiden bout. Een van favorieten is de schenkel. Gelukkig geldt dat ook voor Janneke Vreugdenhil. Haar Spaans georiënteerde recept van Paaslam uit de NRC, met sinaasappel en oloroso sherry, gaat mij het paasweekend wel bezig houden.