Wanneer een vleesgerecht naar adel is vernoemd, mag je exclusieve ingrediënten verwachten. In het geval van ‘Veal Oscar’ is de aristocraat in kwestie, zelfs een koning en verrassend genoeg eens een keer niet van Franse of Russische komaf. Dit kalfsgerecht is vernoemd naar Koning Oscar II (1829-1907) van Zweden en Noorwegen. De wat dunne verklaring voor de naam is dat ‘zijne hoogheid’ een royale voorkeur had voor de gebruikte ingrediënten. In dit geval moet ik wel volmondig toegeven dat ik die voorkeuren deel. Hoewel wat decadent is het een heerlijke combinatie van mooie ingredienten. Vreemd genoeg is dit Skandinavische gerecht uiteindelijk bekender in de VS dan in Europa geworden.

Veal Oscar

Veal Oscar is een elegante combinatie van kalfskotelet, krabvlees (of rivierkreeftstaartjes), bearnaisesaus en groene asperges. Kortom Een ‘surf ’n turf’ avant la lettre en een veel mooier gerecht bovendien. Als je in staat bent om een kommetje Bearnaise te kloppen, is dit een eenvoudig gerecht om mee uit te pakken op een feestmaal. ‘Fit for a king’, zeggen ze dan in de VS.

 

 

Veal Oscar

This photo of Villa Rose Restaurant is courtesy of TripAdvisor