Het is misschien weinig origineel, maar toch krijg ik de laatste tijd meer positieve reacties op Vitello Tonnato. Een kleine comeback. Dit gerecht veroverde de wereld in de jaren ’90, maar leek de laatste jaren niet meer echt hip. Het mag dan enigszins belegen zijn, het heeft me er nooit van weerhouden om het te bestellen of te serveren. Ik vind het nog steeds lekker.

Vitello Tonnato

Heerlijke Vitello Tonnato is een aparte combinatie van kalfsvlees en met tonijn verrijkte mayonaise. De oorsprong van dit gerecht is het Noord-Italiaanse Piëmont. Aan de voet van de Alpen. Pellegrino Artusi maakt er al melding van in zijn standaardwerk uit 1861 over de Italiaanse keukens. Van oorsprong is het een hoofdgerecht dat lauw of zelfs koud in de zomer werd geserveerd. De koude variant doet tegenwoordig vaker dienst als voorgerecht of als een luxe onderdeel van de antipasta

Vitello

Deze foto van Jean d’Haut is beschikbaar gesteld door TripAdvisor

Met Kalfsmuis

Vitello bereidt men bij voorkeur van zogenaamde ‘magatello’ gemaak. In het Nederlands heet dat Kalfsmuis. Het is een mooie magere filet van de bil van het kalf. Deze kalfsmuis wordt kort gebraden of zacht gesmoord in een bouillon. Het kookvocht is in het laatste geval onderdeel van de saus. Men mengt het met mooie blanke tonijn. Eventueel uit blik, maar liever vers. De saus mengt men af met eigeel, olijfolie (uiteraard kan mayonaise ook), witte wijnazijn, ansjovis en limoensap. Tot het een egale saus is. Je snijdt de afgekoelde kalfsmuis in dunne plakken en serveert ze onder een dikke laag tonijnsaus. Garneren doe je met kappertjes en eventueel wat ruccola.

Argentijns kerstmaal

Verrassend genoeg is dit gerecht uiterst populair in Argentinië. Daar wordt het onder de verspaanste naam ‘vitel toné’ vooral met Kerst gegeten. Dat is handig want dit gerecht kan je makkelijk een dag van te voren bereiden. De kalfsmuis bedoel ik dan. Ik ga het van de week al doen..