Yakiniku is de vleesvariant van de bekendere Yakitori (tori is Japans voor kip). Het is een rijke schakering van beetklare stukjes vlees. De naam Yakiniku betekent dan ook niks meer of minder dan gegrild vlees. Internationaal staat Yakiniku beter bekend als ’Japanese BBQ’. De term is een verwijzing naar de westerse BBQ. Maar hoe graag de trotse Japanners de eigenheid van hun BBQ stijl ook willen benadrukken, is het toch een afgeleide van die uit buurland Korea. Dat land had een voorprong, omdat het eten van vlees in Japan tot 1871 verboden was.

Japanse BBQ
Bron: https://www.tripadvisor.nl/RestaurantYakiniku_Goen_Nishishinsaibashi-Osaka

Yakiniku

Verwacht hier geen (of niet alleen) kostbare wagyu, Yakiniku staat meer voor het roosteren van orgaan- en gewoon vlees. Boven een eenvoudige grill, zonder rooster maar met gevlochten draadstaal. Deze stijl werd pas gemeengoed in de 20ste eeuw. Gespecialiseerde restaurants werden horumonyaki (orgaanvlees grills) of simpelweg Joseon (Koreaanse BBQ). Koreaanse gerechten als Bulgogi en Kalbi bleven het populairst. Langs maar zeker vond Japan zijn eigen vorm van BBQ. Hoewel de invloed van Korea nog steed om de hoek kijkt. Tegenwoordig onderscheidt men gerechten als Rōsu, biefstuk van de lende en (voor) schouder. Of Karubi vlees van de ribben, een verwijzing, of zoals je wil verbastering, naar de Koreaanse Kalbi. Ook rundertong of tan is populair. Van het varken zijn buikspek (butabara) en het nog vettere lees van rond de nek. Dat word P- of Pork Toro genoemd. Een directe verwijzing naar het geliefde vette vlees van de blauwvin tonijn.

Orgaanvlees

Hoewel er in Japan steeds meer exclusieve restaurants komen, heeft het ook het grillen van orgaanvlees nog steeds een belangrijke plaats in de Japanse BBQ traditie. Rebu (runderlever) en Hatsu (hart) zijn gebruikelijke gerechten. Maar ook van oxtail, (beef) tripe, maag of zelfs varkensbaarmoeder schrikken ze in Japan niet van terug. Ter compensatie (waarschijnlijk) Zijn paprika’s, aubergines, wortels en shitakes graag geziene aanvullingen op de grill.

Yakiniku Day

Sinds 1993 is 29 augustus uit geroepen tot nationale Yakiniku dag. Japanse grappenmakers kwamen tot die datum door nummerologie. 29-8 kan namelijk met enige of eigenlijk veel fantasie uitgesproken worden als ya-(tsu)ki-ni-ku (8 = ya, 2 = ni, 9 = ku). Geeft ons nog ruim een maand om aan het idee te wennen.