Ik vergeet nog weleens dat het grote China, ook een groot Barbecue land is. Siu Mei is de verzamelnaam voor al dat geroosterde lekkers. Het is een bereidingswijze of kookstijl die met name populair is in de metropool Hong Kong. Die voormalige stadstaat valt officieel weer onder de Kantonese keuken. Uniek aan deze BBQ stijl is dat het eigenlijk nooit huisvlijt betreft. De favoriete grill gerechten uit Hong Kong zijn niet alleen heel bewerkelijk, het ontbreekt de inwoners van deze overbevolkte betonjungle aan de noodzakelijke (buiten)ruimte. Sui Mei gerechten zijn dan ook met name populair als afhaal van gespecialiseerde restaurants.
Cha Siu
Een traditionele afhaalmaaltijd bestaat meestal uit wat wij met een goed Nederlands woord ‘mixed grill’ noemen. Bestellingen bevatten vaak een mix van onder andere geroosterde eend – Siu Ngo, gans – Siu Ngaap – en varken -Siu Yuk. Bekendste onderdeel van Sui Mei is zonder meer het zwaar gemarineerde varkensvlees Cha Siu. In het Westen staat dat ook wel als Char Siu of Cha Sieuw bekend. Al die Chinese karakters zijn blijkbaar moeilijk te vertalen. Het rood glimmende vlees is over de hele wereld verkrijgbaar. Het siert vaak de etalages en vitrines van Chinese restaurants. Samen met de even iconische Peking eend.
Fork Roast
Cha Siu betekent ‘Fork Roast’ – dat is geen spelfout, het moet niet Pork Roast zijn – omdat men de spek of varkenslende in repen aan een lange pen of vork rijgt. Vervolgens wordt het boven open vuur geroosterd. Het dankt zijn kenmerkende rode kleur aan een complexe marinade. Naast shaoxing (rijstwijn), sesamolie, five spice (uiteraard), knoflook en honing, bevat het ook ‘red bean curd’ ((hóngfǔrǔ). Vaak voegt men bovendien kleurstof toe om de rode kleur te accentueren. Rood verkoopt blijkbaar goed. Zoals gezegd is Cha Sui maken veel werk, maar je kan nog dagen van het vlees genieten. Traditioneel eet men het in China namelijk koud. Zelfs als broodbeleg. Het blijft een iconische bereiding van varkensvlees.