Vandaag op de vrijdag een visgerecht voor lezers die willen wegdromen naar Tropische eilanden in dit toch matige begin van de zomer. Ota Ika (officieel ‘Ota ‘ika) is een Polynesisch gerecht waarbij rauwe vis gegaard wordt in limoensap. Niks nieuws uiteraard, het is gelijk aan de bekendere Zuid-Amerikaanse ceviche, dat de wereld heeft inmiddels heeft veroverd. Internationaal staat het dan ook wel als Tongan Ceviche bekend. Het is en blijft wel een authentiek gerecht. Geen import, uniek voor de regio.

Ota Ika

Op de tropische eilanden Tonga, Tahiti en Samoa betekent ‘Ota’ rauw en Ika (of I’a op Samao) vis. Het gerecht staat op deze voormalig Franse koloniën ook wel bekend onder de Franse naam ‘poisson cru’. De keuze voor vis is uiterst ruim. Het is tenslotte een eilandgerecht. Zolang de vis maar vers is. Ook zeevruchten kunnen worden gebruikt. Zo heet de variant met mosselen ‘ota pipi’, met garnalen ‘ota ulavai’ en octopus ‘ota fe’e’. De bereidingswijze is voor elke variant gelijk. De rauwe vis (of zeevruchten) marineert men kort in limoensap. Net zo lang tot dat het vlees niet meer glazig is. Deze vis mengt men, en dit is een belangrijk verschil, vervolgens met kokosmelk en stukjes groenten. Gewoonlijk tomaat, witte ui, bosui en een rood pepertje. Traditioneel serveert men ota iki met bananenchips, ter plaatse hoppa chips genoemd. Alvast een zonnig weekend toegewenst. 


This photo of Friends Cafe is courtesy of TripAdvisor