De vertaling van het Koreaanse gerecht buldak laat weinig ruimte voor interpretatie. Het is een samentrekking van vuur (Bul) en kip (Dak) en daarmee het zoveelste bewijs dat kip en rode pepers heel goed samengaan. Talloze culturen kennen de combinatie van pikante pepers en mals zacht kippenvlees. Denk bijvoorbeeld aan de wereldbekende Afro-Portugese Frango Piri-Piri, de vurige Indonesische Ajam Pedis of de momenteel hippe Nashville Hot Chicken.

Buldak
Check www.maangchi.com voor Koreaanse recepten in het Engels

Buldak

Deze geroosterde kip, die internationaal beter bekend staat als ‘fire chicken’ dankt zijn specifieke smaak en hitte aan een saus en marinade met twee pittige lokale ingrediënten gochutgaru (chili poeder) en gochujang (chili pasta). Niet makkelijk te vinden in Nederland, maar Aziatische supermarkten verkopen beide. Andere ingrediënten zijn soja saus, knoflook en gember. Aan het eindresultaat van dit basisrecept wordt verrassend genoeg vaak jonge kaas (Mukbang) toegevoegd.

Jong

Buldak is een verrassend recent recept. Het is pas aan het begin van deze eeuw ontstaan. Niet echt een restaurantgerecht, maar eerder street- of zelfs fastfood. De snel gegroeide populariteit, er zijn in Korea diverse franchise formules, van dit eenvoudige kipgerecht is aan de Koreaanse crisis van 2004 te danken hebben. De extreem pittigheid van Buldak zou in de behoefte voorzien van Koreanen op zoek gingen naar eten dat hun van de stress af zou helpen. Dat zou deze kip zowel het ultieme comfort food maken als een onderdeel van een Koreaanse trend naar steeds heter eten. Dat lijkt me al met al een wat ‘dunne’ verklaring. Logischer lijkt dat peper en kip gewoon een goed huwelijk is. Niet alleen in tijden van crisis en in Korea. De populariteit van buldak groeit dan ook wereldwijd en het is in de VS al behoorlijk ‘ingeburgerd’. MacDonald’s en de Burger King zijn gewaarschuwd.