Tacos al Pastor is het ‘love-child’ van twee soorten streetfood uit compleet verschillende culturen, shoarma en taco’s. Libanese immigranten namen hun ‘shawarma’ en karakteristieke draaigrill, in het Spaans ‘trompo’ genaamd, mee naar Mexico. De naam al Pastor, wat ‘van de herder’ betekent, is een verwijzing naar het lamsvlees waarmee het origineel werd bereid. De Mexicanen vervingen het lamsvlees door het in hun keuken meer gangbare varkensvlees. Het pitabroodje, in Latijns-Amerika bekend als ‘Pan Arabe’  ruilde de Mexicanen logischerwijs in voor hun geliefde taco.

Tacos al Pastor

Voor Tacos al Pastor gebruiken de Mexicanen meestal de vettige varkensschouder, net als de Amerikanen voor hun Pulled Pork. Het varkensvlees wordt in plakken gesneden en direct gemarineerd in een mengsel van ananas, gedroogde pepers, zogenaamde anchiote, en kruiden. Het eindresultaat wordt afgetopt met ‘hot salsa’, limoensap en koriander (cilantro). Boven op de ‘trompo’  monteert men steevast een extra ananas (piña) geplaatst. Niet alleen voor de sier maar wel degelijk met een functie. Het ananassap bevat bromelaïne en dit enzym maakt het varkensvlees extra mals. Genoeg wetenschap voor vandaag, het blijft natuurlijk gewoon een lekkere ‘vette bek’,  die makkelijk te exporteren bleek.

pastor
Photo by Dennis Schrader on Unsplash

Export terug naar huis

Niet alleen naar de VS, met haar grote Mexicaanse populatie en breed gedeelde liefde voor de keuken van hun zuiderburen. Daar is de Taco al Pastor inmiddels een serieuze concurrent voor de Big Mac. Meer bijzonder is dat deze taco ook terug naar huis vloog. In het Midden-Oosten is inmiddels een populaire lokale variant ontstaan. Het varkensvlees is om religieuze overwegingen vervangen door  kip. Dit gerecht staat nu, je gelooft het niet,  bekend als ‘shawarma mexici’.  En zo is de taco (of was het nu pita) toch weer rond.