Het komt niet vaak voor. Zelfs niet wereldwijd. Helemaal uniek is de combinatie van vlees en schaaldieren echter niet. Dan doel ik niet op de bekende Amerikaanse Surf ‘n Turf. Dat is geen gerecht. Meer een oplossing voor iemand die niet kan kiezen. Je zou bijna vlees noch vis zeggen. In de Verenigde Staten en Australië kennen ze de ‘carpetbagger steak’. Waarbij men een rauwe steak insnijdt en in de ontstane ruimtes oesters stopt. Om die vervolgens mee te bakken.

Oesters & Steak

De combinatie oesters en biefstuk komt vaker voor. De inmiddels overleden Amsterdamse chef John Halvemaan voegde in de jaren tachtig al een oestertje toe aan zijn befaamde steak tartare. En denk ook aan de traditionele Engelse Steak and Oyster Pie. Een favoriet in Londense bordelen, vanwege de toegedichte potentie verhogende eigenschappen van deze schelpdieren. In gerenommeerde restaurants bliefde men oesters toentertijd niet. Te armoedig.

Alentejana

This photo of Alpendre is courtesy of TripAdvisor

Carne de Porco a Alentejana

De combinatie van varkensvlees en venusschelpjes, lokaal amêijoas genaamd, is bij mijn weten wel uniek. Misschien dat het in een obscure paella voorkomt. In Zuid Portugal is het heel gebruikelijk. Eerder beschreven we in onze visrubriek (Fish on Friday) de Cataplana. Een traditionele pan met deksels die geïnspireerd is op de Marokkaanse tajines. Er verdwijnt niet alleen vis in deze koperen pan.

Kort recept

‘Carne de Porco a Alentejana’ is een klassieker uit de Portugese keuken. Waarbij de chef begint met marineren van varkensvlees in een mengsel van witte wijn, pimenton (paprikapoeder), knoflook, koriander en laurierblad. Het vlees wordt daarna bruin gebakken. Waarna men de venusschelpjes toevoegt om te stomen of koken met de deksel dicht. Dit gerecht serveert men met gebakken aardappelblokjes (denk aan patatas bravas). Je zou het aan de hand van de naam verwachten. Maar dit gerecht komt niet uit de Alentejo, beroemd om de wijnen. Maar uit de zonnige Algarve. Het is een verwijzing naar de populariteit van de varkens uit deze streek.