Fish on Friday: Feast of the seven Fishes (Italiaanse Kerstavond)

Over de hele wereld worden de dagen rond kerst gevierd met speciale vaste gerechten. Denk aan onze kalkoen, in Duitsland serveert men Gans. De Caraiben en grote delen van Zuid-Amerika kunnen niet zonder kerstham. Een aparte traditie is het Italo-Amerikaanse ‘Feast of the Seven Fishes’. Officieel geen, zoals je van de naam mag verwachten, feest, maar een zogenaamde vigilie of wake. Op kerstavond ontzien Italiaanse katholieken zich van het eten van (rood) vlees, het drinken van melk, maar eten wel vis. Een verwaterde vorm van vasten, waaraan ook deze vrijdag rubriek haar naam aan verdient.

Feast of the Seven Fishes

Bron: www.pangeashellfish.com

Feast of the Seven Fishes

Naast ‘feast’ is ook het nummer 7 enigszins misleidend. Deze rituele maaltijd bestaat uit een groot aantal visgerechten en zeven is een geluks- en in de kerk zelfs een heilig nummer.  Maar de teller kan oplopen tot 8, 9 of zelfs 11 gerechten. Er is veel variatie mogelijk, maar sommige klassiekers mogen bijna niet in het menu ontbreken. Bijvoorbeeld wijting met citroen (merlango), spaghetti met zeevruchten (linguini con vongole), en baccala (klipvis), gedroogde en gezouten kabeljauw. Een feestmenu, maar wel een met stuk voor stuk relatief goedkope soorten vis, wat terug grijpt op het ontstaan van deze traditie in het arme zuiden van Italië. Daar staat deze traditie eenvoudig bekend als ‘La Vigilia’, naar de wake voor de middernachtelijke geboorte van Jezus.

Een Italiaans Feestje 

Italiaanse immigranten namen hun ‘vigilia di natale’ mee naar de nieuwe wereld, waar het zijn uiteindelijk vorm en naam kreeg. Amerikaanse families in New Jersey of Boston vieren nog immer hun feast of the seven fishes. Het werd een uitgebreid feestmaal. Met een klein en wat gesleten religieus randje en heel veel vis en zeevruchten. Ik zou er wel aan kunnen wennen zo’n eettafel met Italiaanse visgerechten op de avond voor kerst. Waarschijnlijk ook wat lichter verteerbaar.

Buon Natale en Merry Christmas!