Pommes de Terre Sarladaises.

Geen feestmaal is compleet zonder een bijzondere bereiding van aardappelen. Dat kan reuze eenvoudig. Pommes de Terre Sarladaises is niets meer of minder dan gebakken aardappelen in ganzen- of eendenvet. Dit gerecht stamt uit de Perigord Noir en dankt haar naam aan het pittoreske plaatsje Sarlat. Deze streek, onderdeel van de Dordogne, staat bekend om haar zwarte truffels en gevogelte. Bij elke bereiding van eend of gans blijft er een rijke hoeveelheid vet over. Het zijn tenslotte watervogels en die zijn goed geïsoleerd.

sarladaises

Bereidingswijze

Je kunt ganzenvet (graisse d’oie) in potjes kopen bij de poelier of groothandel. Eendenvet zit in overvloed in blikken ‘confit de canard’ (twee vliegen in één klap). Verder heb je een stevige aardappel nodig. Anders loop je het risico dat de aardappels pap worden. Kenners raden ‘ratte de touquet’ aan, vanwege de nootachtige smaak. Mijn persoonlijke favoriet is onze Nederlandse trots, de opperdoezer ronde (schrapen, niet schillen). Die nemen makkelijk vet op, zonder structuur en eigen smaak te verliezen.

Kort recept

De bereiding is erg simpel: neem een koekenpan met dikke bodem. Verwarm drie tenen fijngesneden knoflook in 3 eetlepels vet, voeg de in plakjes gesneden aardappelen toe en eventueel een fijngesneden sjalot. Laat op een midden tot laag vuur staan en roer af en toe om, tot de aardappelschijfjes goudbruin zijn. Gooi er tenslotte een hand fijngesneden platte peterselie over. Verwende eters voegen nog wel eens een klontje ‘Foie Gras’ of wat eekhoorntjesbrood toe. Het is tenslotte herfst. Tast toe, bon appetit.