Ik heb zalm-op-een-plank altijd een beetje genegeerd. Geen authentiek gerecht, meer iets bedacht voor en door hipster chefs. Gelukkig zat ik er naast, ik ben tenslotte erg van vis op de Grill. Halverwege het BBQ seizoen – wat kijk ik daar trouwens naar uit – gaan al die authentieke steaks op elkaar lijken. Dan smacht ik naar afwisseling. Nu blijkt Cedar-plank Salmon gelukkig een echt gerecht met een eeuwenlange traditie en geschiedenis.
Cedar-plank Salmon
De oorsprong van Cedar-plank Salmon is het Noordwesten van het Amerikaanse continent. British Columbia in Canada en wellicht nog een puntje van the Pacific Northwest regio van de Verenigde Staten. Lang voordat de eerste westerlingen daar voet aan wal zetten, rookten de inheemse bevolking hun vers gevangen zalm al op houten planken. Bij voorkeur van de Red Cedar, een cipressen soort, die daar rijkelijk groeit.
Red Cedar
Niet toevallig is dat nog steeds de uitgelezen houtsoort voor rookplanken. Naast de keuze voor het hout, moet de novice zalmroker nog een aantal zaken in het oog houden. Uiteraard is alleen onbewerkt hout geschikt. Voor het beste resultaat kan je de aangeschafte plank bovendien slechts 1 keer gebruiken. De eerste keer geef het hout namelijk verreweg het meeste en de beste smaak af.
Uiteraard is het ook niet de bedoeling dat je plank vlam vat, ook al gebruik je hem maar 1 keer. Daarvoor leg je de plank eerst in water, waaraan je een paar handen zeezout kan toevoegen. Sommige culinaire avonturiers voegen wijn of zelfs fruitsap toe, maar aangezien ik dat de oorspronkelijk bewoners van Canada ook niet zie doen, raad ik die frivoliteiten af.
Maple Syrup
Wel kan je de zalmfilets eerst marineren. Bijvoorbeeld met verse rozemarijn, tijm, oregano, jeneverbessen en uiteraard peterselie en dille. Zelfs dennennaalden worden gebruikt. Insmeren met ahornsiroop klinkt ook authentiek – en tevens een beetje kostbaar – eventueel aangevuld met wat mosterd voor een bite. Ahornsiroop of Maple Syrup komt tenslotte uit dezelfde streek en de inheemse bevolking tapten al het zoete goud uit de lokale esdoorns. Dezelfde boom waarvan het blad de Canadese vlag tekent. Voor de rest is het low ’n slow, een kind kan de was doen. God zit in de voorbereiding. Wanneer je het handig aanpakt beschermt de plank ook nog eens je BBQ tegen al teveel druipende visolie. Die plank gooi je tenslotte toch weg en je geliefde BBQ blijft schoon en behouden.