De origine van Tapas ligt in het warme en droge Andalusië. Besloten herenclubs die zelf geen alcohol schonken, bestelden hun sherry’tjes bij de bar aan de overkant. De obers dekten de smalle glaasjes af met een plakje ham of een stukje toast. Om bij het oversteken van de onbestrate en hete straten en pleinen de stof buiten te houden. Het hapje werd een vast onderdeel van het drankje en de term tapa (dekseltje) was snel verzonnen. Tot op heden serveren bars in het diepe Zuiden van Spanje nog vaak een gratis hapje bij iedere bestelling. Met Sevilla aan kop.
De Baskische Pintxos
Later perfectioneerden de Basken met hun Pinxtos, dit hapje bij de borrel. Ze creëerden ware culinaire miniatuurtjes en zetten die en masse en pontificaal op de bar. Gewoon pakken en de prikkers na afloop afrekenen. Ik zie het in Nederland niet gebeuren. Maar dat terzijde. Denk bij pintxos aan heerlijkheden als plakjes Ibericoham, foie gras op een toastje (montadito), aangeklede garnalen en bocadillos (kleine broodjes).
In het paradijselijke San Sebastian viel lang geleden bij mij het pesetaatje. Daar begreep ik voor het eerst dat lekker eten en drinken mijn favoriete hobby’s zijn. Nergens worden eten en drinken beter en gezelliger gemengd dan in de hoofdstad van Baskenland. ‘Vai Tapeando’, slenteren van bar naar bar om vrienden te ontmoeten rond borreluur is in de oude stad tot kunst verheven. De Baskische pintxo bar is dan ook een begrip. Je vindt ze terug in de grote steden als Barcelona, Londen of New York. En sporadisch ook bij ons. Maar nooit beter dan het Baskische origineel.
Eenvoud in Madrid
In Madrid houden ze het eenvoudiger. Het bekende Casa Revuelta (Calle Latoneros 3) lijkt met een voortdurende wereldrecordpoging bezig om zoveel mogelijk klanten in een kleine bar te persen. Toch serveren ze maar een hele beperkte en eenvoudige kaart. Iedereen komt voor de ‘gefrituurde kabeljauw’ (bacalhao rebozada). Een vuistgrote lekkerbek, die lekker is maar weinig gedenkwaardig. Mij bleef de ‘Torreznos’, van torar of aanbruinen op vuur, beter bij. Een stukje gefrituurde varkensbuik met de huid (chicharrón) er nog aan. Volgens sommige aanhangers van Revuelta de beste bacon van de wereld. Door de Unesco is het in ieder geval erkend als werelderfgoed.