Ik neem me al wat langer voor om een Braziliaanse Moqueca met onze mooie Noordzee vis te maken. Moqueca de Peixe is de traditionele stoofschotel met vis uit het warme Bahia. Een van de staten in de ‘Nordeste’, het tropische gedeelte in, zoals je had geraden, het Noordoosten van Brazilië. Inmiddels is het populair door heel Brazilië. Zeker ook in de grote steden als Rio de Janeiro en Sao Paulo. Gedeeltelijk is dat te verklaren uit het feit dat Bahia voor vele Brazilianen een gedroomde vakantiebestemming. Het staat symbool voor Vida Boa, het relaxte leven. Altijd zonnig en het levenstempo in een lagere versnelling.
Moqueca de Peixe
In dit reusachtige land heet dit gerecht dan ook voluit ‘moqueca baiana’. Om vooral niet te vergeten waar de oorsprong ligt. Moqueca is letterlijk een mengelmoes van Portugese, Afrikaanse en lokale invloeden. De naam is afgeleid van het inheemse moquem. Een takkenbos waaronder de oorspronkelijke bewoners kookten. Al in 1584 beschreef de Portugese pater Fernão de Cardim hoe op een dergelijk vuur vis met groenten werden gekookt.
Panela de Barro
Moqueca bereidt men met verschillende soorten vis. Vaak met garnalen, samen met palmolie – of azeite de dende in het Portugees, limoen, een rode pepertje, tomaat en koriander. Langzaam gaart men de ingrediënten in een speciale aardenwerken pan. De zogenaamde ‘panela de barro’. Bij het productieproces van de pan besprenkelt men de klei met het sap van de mangroveboom. Het maakt de pan waterdicht en zorgt voor de kenmerkende zwarte kleur. In het arme Noorden van Brazilië lijken de pannen een mensenleven mee te gaan. Hoe ouder de pan, hoe beter de moqueca is de stelregel.
Palmolie
Naast de traditionele pan is de glimmende oranje palmolie essentieel. Waarschijnlijk is het verrassend genoeg door de Portugese overheerser geïntroduceerd. Dus niet meegebracht met de slaven uit Afrika. In Afrika kookte men toentertijd niet met palmolie, maar gebruikte het vooral voor huidverzorging. In Nederland is palmolie tegenwoordig makkelijk verkrijgbaar in een van de vele Tropische winkels. Amsterdam heeft zelfs een Braziliaanse supermarkt (Finalmente Brasil). Kan je meteen de dagelijkse sleur even van je af schudden en de zomer nog even verlengen. In de keuken dan tenminste.