Het is misschien een open deur. Het verhaal is tenslotte genoegzaam bekend. Maar de ontstaansgeschiedenis van de Pizza Margherita is leuk genoeg om nog een keer te vertellen. Toen in 1899 Koningin Margaretha van Italië het Noorden vanwege de cholera verruilde voor Napels, vroeg ze Rafaelle Esposito om het lokale gerecht Pizza voor haar te bereiden. In een patriottistische bui besloot Rafaelle naast de bestaande Pizza Mastunicola (varkensvet, kaas en basilicum) en Marina (niet met vis. maar met tomaat, knoflook, olie en oregano), een nieuwe, speciale pizza te bakken. In de kleuren van de Italiaanse vlag. Rood van de tomaten, wit van de Mozzarella en het groen van basilicum. Deze versie beviel Margaretha zo goed, dat ze haar naam eraan gaf. Pizza Margherita, de rest is geschiedenis.

Napels

De originele Pizzeria van Esposito bestaat nog steeds: (www.brandi.it), maar is in faam inmiddels overtroffen door da Michele (Via Cesare Sersale 1/3 Napoli). Dit Spartaanse restaurant heeft sinds mensenheugenis maar twee Pizza’s op de kaart. Uiteraard de klassieke Pizza Margherita en Marinara. Toch trekt dit restaurant zonder franje trekt dagelijks rijen wachtenden.

Door pelican – https://www.flickr.com/photos/pelican/40090826643/, CC BY-SA 2.0,

Wat maakt de pizza van da Michele zo goed? Naast uiteraard de houtoven, gebruikt men hier met name de beste lokale ingrediënten. Zoals de traditionele verse Fiordelatte mozzarella. Gewoon van koemelk. niet van de tegenwoordig zo populaire buffel. Met een tomatensaus van de onovertroffen peervormige San Marzano tomaten van de heuvels rond de Vesuvius. Pizza zoals pizza ooit bedoeld is. Niet meer of minder. Dat betekent ook een slappe bodem, die je moet kunnen vouwen, zonder dat hij breekt. De zwarte blaren op het deeg zijn gratis en zo bedoeld. Je eet hem zonder bestek. Een beetje gevouwen, met je handen.

Favoriete snack van de wereld

In de 19de en het begin van de 20ste eeuw openden Italiaanse immigranten Pizzeria’s in de Verenigde Staten, Canada, Argentinië en Australië. Het duurde nog tot circa 1950 voordat de pizza echt gemeengoed werd over de hele wereld. Tot in Rusland, Pakistan en Brazilië toe. Tegenwoordig is de Pizza uitgegroeid tot één van de favoriete snacks wereldwijd. Alleen de Big Mac komt in de buurt. Om het bovenstaande erfgoed (denk aan Pizza Hawaii) in stand te houden, hebben de Napolitaanse Pizzaria’s zich verenigd in een streng consortium. Met het keurmerk Verace Pizza Napoletano tot gevolg. Verrassend genoeg hoef je voor de echte Napolitaanse pizza niet ver te reizen. Een van de leden zit in Amsterdam: Sotto Pizza (Roelof Hartstraat 27) is een volwaardig lid.