Het blijft een opvallend fenomeen dat de inwoners van Bologna nimmer over Spaghetti Bolognese spreken. Je zou onverhulde trots verwachten. Deze saus, die naar hun stad is vernoemd, is tenslotte wereldberoemd. Zelfs noemen ze hun tomatensaus Ragu. Een meer generieke term. Van oorsprong is pasta al ragu een tomatensaus die bij feestelijke aangelegenheden werd verrijkt met wat rundvlees. De immigranten in de VS lieten hun verworven welvaart blijken door meer en meer vlees (en rode wijn) aan hun pastasaus toe te voegen. Een saus, die ze bovendien naar hun geboortstad vernoemden. Net als in Bologna giet men deze saus of ragu nimmer over de dunne spaghetti. Allen prefereren de dikkere rigatoni, tagliatelle of papardelle. Kortom voor Bolognezen en puristen bestaat spaghetti Bolognese niet.
Thuishaven New Jersey
New Jersey is de minder cosmopolitische buurman van New York. Aan de andere kant van de Hudson. Deze regio huist een aanzienlijke kolonie van Italo-Amerikanen. In hun nieuwe thuishaven ontwikkelden ze een eigen keuken. Met eigen idioom, vastgelegd in de (echte) kookboeken van de onovertroffen maffiafictie The Sopranos. Deze voormalige immigranten gingen het verst in het toevoegen van vlees aan hun pastasausen. Sunday Gravy is inmiddels een bekend Italo-Amerikaans gerecht geworden. Het veroverde ook zusterstad New York. En daarmee eigenlijk de hele wereld, als je archetype Frank Sinatra – geboren in Hoboken, New Jersey – mag geloven.
Sunday Gravy
Gravy wordt vaak als jus vertaald. Maar in de Verenigde Staten gebruikt men sauce en gravy door elkaar. Sommige Amerikanen zeggen dan ook wel Sunday Sauce. In Jersey maakten de vaders traditioneel een grote pan saus in het weekend. Uiteraard niet alleen met gehakt. Maar ook met de goedkopere stukken van het rund, zoals ossenstaart. De saus moet lang trekken of beter gezegd stoven om het taaie vlees, mals te maken. Zo lang dat de familie in de tussentijd makkelijk naar de zondagochtend mis kon gaan. Ook in de nieuwe wereld bleven de Italiaanse immigranten tenslotte trouw aan de gebruiken en religie van hun geboorteland. En zeg nu zelf. Zo’n klassiek gerecht eet je toch het best op Zondagmiddag. Met de hele familie aan tafel. Zeker wanneer die uit Italie komt.