Unagi + Donburi = Unadon. Het lijkt misschien op hogere wiskunde, maar het valt redelijk eenvoudig uit te leggen. We beginnen in Japan, waarvan iedereen lijkt te denken dat er alleen maar verfijnde gerechten worden bereid. Maar zelfs in het land van de rijzende zon moet de werkende klasse eten. Sterker nog eenvoudig, maar stevig lunchen om die lange werkdagen vol te houden. Daarvoor is de zogenaamde Donburi uitgevonden. Het laat zich letterlijk vertalen tot ‘Rice Bowl’, een kom met rijst, die met een variatie aan ingrediënten kan worden afgetopt. Bijvoorbeeld tempura groenten, in Japan wordt dat meteen samengetrokken tot Tendon. Of katsudon waarbij de rijst wordt afgedekt met tonkatsu, de bekende Japanse schnitzel.

Bron: www.tohoku365.com

Unagi + Donbari

In Japan is, net als in ons land, paling een geliefde delicatesse. Hier wordt de paling echter niet in de huid gerookt, maar gevild en vervolgens gegrild, het liefst boven houtskool. De stijl heet kabayaki en is vergelijkbaar met de bekendere yakitori. De palingfilet wordt ook bij deze bereiding gelakt met gezoete sojasaus, tare genoemd. De Unagi karameliseert en wordt boterzacht. Zij wordt altijd met de buitenkant onder geserveerd op een kom met rijst. Dat gebeurt al sinds de late Edo periode (1603-1818). Unadon is daarmee de eerste en originele donbari.

Unadon

Volgens ingewijden bereidt restaurant Hashimoto ( 2 Chome-5-7 Suido, Bunkyō) de beste unadon van Tokio. In dit eenvoudige eethuisje bereidt chef Shinji Hashimoto iedere dag zijn paling. Hij is al de 6de generatie van zijn familie die de scepter zwaait in deze unagi-ya (palingspecialist) dat al sinds 1835 unadon serveert. Dat eeuwenlange specialisme is ook de Michelin-organisatie in Parijs niet ontgaan. In 2016 ontvingen zij een hun eerste ster.