In het mooie Andalusië raken ze niet in paniek van van een beetje zomers weer. Steden als Sevilla of Cordoba kennen geen code rood. Daar knalt het kwik iedere zomer uit de thermometer. 40 graden, soms zelf wat hoger. Niet dat zij ter plekke geen maatregelen nemen. Je schildert je huis wit, houd je trouw aan de dagelijkse Siesta en eet je soep gekoeld. Gazpacho Andaluz is de soep bij uitstek voor warm weer. Hitte beneemt je de eetlust. Zeker waar het warme gerechten betreft.
Gazpacho
In Andalusië serveren ze Gazpacho daarom soms zelfs met ijsblokjes. Het verkwikt en voorziet de eter van het broodnodig zout. Handig want dat verlies je wanneer je zweet. Het is een typisch kliekjesgerecht. De naam komt in de verte van het Latijnse caspa, wat iets als overblijfsel betekend. De oorsprong is dan ook misschien Romeins. Gebaseerd op een gerecht met groenten en azijn. Andere Bronnen verwijzen naar Spaanse herders of Moorse invloeden. De Noord-Afrikanen introduceerden een gerecht met water, knoflook, olijfolie en brood. De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden, een mengelmoesje dus. Feit is dat de tegenwoordig onmisbare tomaten pas in de 19de eeuw werden toegevoegd. Gazpacho is een gerecht op basis van rauwe groente en olijfolie, geen enkele versie bevat vlees, vis of bouillon.
Salmorejo en Ajoblanco
Gazpacho is trouwens niet de enige koude soep uit Zuid Spanje. In Cordoba serveert men Salmorejo, met dezelfde ingrediënten als Gazpacho. Alleen is deze soep dikker, meer een puree, en lichter van kleur. Dat komt doordat men meer brood toevoegt. Vaak voegt men snippers serrano ham en hard gekookte eieren toe. Wanneer men tonijn toevoegd, heet de soep porra antequerana. Probeer ook eens Ajoblanco. Een koude witte soep uit de regio rond Granada en Malaga. Het wordt gemaakt met brood, amandelen. olijfolie en wat azijn. Zonder tomaten, daardoor lijkt het sterk op een oerversie van gazpacho.