Doe mij deze maar. Onbekend streetfood uit Mexico. Van alle fraaie franje ontdaan zijn de Mexicaanse Cemitas Poblanos broodjes Schnitzel. Ze zijn daarmee op zich niet uniek. Ook in Japan zien ze gepaneerde karbonaadjes vooral als broodbeleg. De katsu sando is een belangrijk deel van de Bento-box. Zoals het Japanse lunchtrommeltje heet. Maar het is juist de Mexicaanse garnering die de Cemitos onweerstaanbaar maken. Waar tonkatsu enkel met een eigen op worchestershire gebaseerde saus komt, is men in Mexico een stuk scheutiger. Of minder zuinig. Dit broodje heeft de spreekwoordelijke Mexicaanse uitbundigheid. Categorie Speedy Gonzalez, zeg maar.
Cemitas Poblanos
Ook deze Torta, zoals men alle aangeklede broodjes in Mexico noemt, komt met een eigen saus. Op basis van tomaat, de klassieke salsa roja. De schnitzel versiert men verder met jonge kaas, ui, papalo, een koriander-achtig kruid en de onvermijdelijk avocado. Cemita verwijst in Mexico naar zowel het beleg als het broodje. De laatste lijkt het meest op een zogenaamde semolina. Bij ons beter bekend als de originele Italiaanse bol. Aan het deeg van de Mexicaanse variant voegt men echter boter toe. Het geeft het broodje brioche-achtige kwaliteiten. De toevoeging Poblana is een regio-aanduiding. Dit streetfood heeft zijn oorsprong in Puebla, een regio hoofdstad en bijhorende streek aan de onderkant van Centraal Mexico. In onze contreien ben ik deze sandwich nog niet tegengekomen, maar het lijkt me een ‘delicious mouthful’. Heel YouTube staat vol met handleidingen hoe je dit broodje moet aanvallen. Eerlijk gezegd krijg ik er trek van.