Vandaag is het Driekoningen. De eerste donderdag na nieuwjaar. Vele lezers zou het bestaan van deze feestdag – zonder deze post – waarschijnlijk zijn ontgaan. Het is in onze omgeving nog het meest bekend als de dag waarna je geen nieuwjaarswens meer uitspreekt. De drie koningen zijn de Bijbelse wijzen uit het Oosten. Het symboliseert de dag dat Balthasar, Casper en Melchior, als vertegenwoordigers van de hele wereld, op kraambezoek gingen bij de baby Jezus. Vroeger werd dat feit in ons land uitgebreid gevierd.
Galette des Rois
Wanneer je afzakt naar het zuiden is ‘fetes des rois’ nog steeds een belangrijk feest. In Frankrijk bereidt men zelfs een speciaal gerecht of beter taart op deze Feestdag. Galette de Rois, taart voor de koningen, kun je zelfs zelfs de hele maand januari door heel Frankrijk terug vinden. Deze taart bestaat uit twee lagen bladerdeeg met een laag frangipane er tussenin. Voor wie nooit ’the Great British Bake-off’ gekeken heeft, frangipane is een beslag van boter, suiker, gemalen amandelen, eieren en bloem. Een veel voorkomend, romig ingredient in tal van klassieke desserts en gebak.
Deze koninklijke taart levert men toepasselijk altijd met een – papieren – kroon. Bovendien verstopt de bakker traditioneel een boon – fève, ook wel vervangen door een amandel of speeltje – in het beslag. De feestganger, bij Driekoningen in Frankrijk zoekt men elkaar ook echt op, die de boon in zijn punt van de taart vindt, is de koning van de dag. Als bewijst krijgt hij de kroon op z’n hoofd. Desnoods de hele dag. Voor de verstokte Francofiel; bakker Philippe Galerne (Aart van der Goesstraat 24) in Den Haag verkoopt de originele Galette des Rois, inclusief boon en kroon.