Wie denkt dat Nederland uniek is in zijn liefde voor de kroket, komt bij nader onderzoek bedrogen uit. De oorsprong van de kroket ligt in Frankrijk. Al is de croquette er nooit zo’n grote hit geworden als in de lage landen. Onze Zuiderburen prefereren kaas- en garnalenkroketten boven kalfs- en rundvlees. Maar ze delen onze affectie voor de gepaneerde snack. Al hebben ze hun hart pas echt verpand aan hun frieten.
Korokke
De meest onverwachte kroketten-afficionado’s zijn toch wel de Japanners. Ook in het land van de rijzende zon is het een geliefde snack, die je langs de kant van de weg kan kopen. Nu hebben ze behalve panko (Japanse paneer) als geheim wapen, nog een aantal eigenaardigheden. Japanners eten hun kroket bijvoorbeeld niet met mosterd maar met een soort worchestershire saus, die men ook bij Tonkatsu, de eigen schnitzel, serveert.
Japanners eten hun kroketten uit het handje met servet wanneer ze hem bij een straatkraam kopen. Maar in een restaurant gebruiken ze bij voorkeur stokjes. ’s Lands wijs, ’s lands eer. Wel is de korokke beschikbaar op een broodje. Het heet dan korokke pan of sando. Wat net als bij ons niets meer dan broodje kroket betekent. Korokke zijn plat, min of meer in de vorm van een kleine hamburger. Men serveert hem soms ook als onderdeel van een maaltijd op een kom met noedels of rijst. Vaak met wat saus.
Aardappelpuree
Kroketten werden al in 1887 in Japan geïntroduceerd. Aangezien men toentertijd niet over houdbare zuivel beschikte, maakt men tot op de dag van vandaag de kroketten op basis van aardappelpuree. De salpicon zoals de vulling van een kroket officieel heet, bestaat uit het land van de rijzende minder vaak uit een dikke bechamel. Aardappelpuree wordt gemengd met gehakt, tonijn, gemengde groente of curry. Uitzonderingen zijn de zogenaamde ‘kabocha korokke’ die van pompoen zijn gemaakt.
Gurakoro van McDonalds
Onze kroket heet daar ‘cream korokke’, maar de meest geliefde Westerse variant is de Guratan met de vreemde vulling van bechamel en macaroni. Deze wonderlijke combinatie is zo populair, dat McDonalds er mee aan de haal ging. Zij introduceerden in Japan Gurakoro. Wat een broodje met een guratan korokke is. Ik krijg spontaan visioenen van de wijlen McKroket. Ook een platte kroket met mysterieuze inhoud.