Chocolade, beschilderde, of zelfs verstopte eieren. In de hele wereld draait het Paasfeest om eieren. De verklaring komt niet geheel onverwacht uit kerkelijke hoek. De kerkvaders verboden, in hun grenzeloze wijsheid of liever wereldvreemde bedilzucht, het eten van eieren in de heilige week. Dat zijn de dagen voor Pasen. In Katholieke landen wellicht beter bekend als Semana Santa. Vanwege dit vastenvoorschrift spaarden de brave burgers de eieren, die ze in deze periode raapten, op. Om ze als cadeautje aan de kinderen te geven op het Paasfeest. Om de feestvreugde te verhogen, versierden de ouders deze cadeautjes door ze met kleurrijke motieven te beschilderen. Later in de geschiedenis, toen eieren niet echt meer een bijzonderheid vormden, ruilde men ze in voor snoepgoed. Maar uiteraard wel nog altijd in de kenmerkende eivorm. De eiertraditie van Pasen was geboren.
Pizza Rusticana
In het Zuiden van Italie doen ze het anders. Hier vormt het ei een belangrijke ingrediënt voor het favoriete paas gerecht. Zogenaamde Pizza Rustica. Dat klinkt misschien als een weinig waardig gerecht voor de paasdagen. We hebben het dan ook niet over de Pizza zoals wij hem tegenwoordig kennen. Van oudsher was Pizza de naam voor een pastei. Met enige fantasie zit er zelfs nog enige overeenkomst in de namen. Denk ook maar aan het Engelse woord voor een hartige taart, Pie. Dat heeft duidelijk de zelfde oorsprong.
Hartige Pastei voor de feestdagen
Pizza rustica is dan ook geen platte koek van broodachtig deeg. Men maakt hem van een andere soort, meer traditioneel taartdeeg. Het eindresultaat heeft hoge randen en vaak een deksel. De vulling is een mengsel van ei en lokale kazen. Zoals de gerookte provolone en jonge ricotta. Ook bevat Pizza Rustica altijd stukjes worst. Oorspronkelijk luganega, maar die wordt tegenwoordig vaak vervangen door andere soorten Salami. Uiteraard eet men het leeuwendeel warm. Op de dag dat hij gebakken is. Maar leftovers kan men nog makkelijk tot 4 of 5 dagen na het feest bewaren.
Zalig Pasen en blijf gezond!